Lock

Comentariu

Lock

Pe această pagină vei găsi toate informațiile semnificative referitoare la romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, utile pentru scrierea unui comentariu complex. Astfel, vei afla care sunt trăsăturile de caracter ale personajului principal, îți vei reaminti momentele-cheie ale romanului, dar vei găsi și alte detalii care îți vor fi de folosi pentru a înțelege opera și pentru a o putea încadra într-un curent literar.

Introducere

Pentru ca eseul despre „Ion” să primească o notă cât mai mare este foarte important ca, încă de la început, să menționezi perioada istorică în care a fost publicată opera, dar și faptul că este un roman realist și obiectiv.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, numele personajului principal, dar și câteva cuvinte despre stilul scriitorului.

Având o introducere corectă și promițătoare a comentariului, vei atrage atenția profesorului corector, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.

Exemplu

Romanul „Ion”, scris de Liviu Rebreanu, a apărut în perioada interbelică și reprezintă o adevărată capodoperă a literaturii române, acesta înfățișând într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea. Întrucât este un roman realist și obiectiv, în opera lui Rebreanu se reflectă foarte bine viziunea autorului asupra satului românesc, iar acest lucru este redat atât prin autenticitatea universului creat, cât și prin complexitatea personajelor.

Semnificația titlului

În cazul romanului „Ion” de Liviu Rebreanu este foarte important de precizat faptul că titlul reprezintă numele personajului principal. Este, de asemenea, important de amintit faptul că autorul încearcă, în felul acesta, să redea destinul individual al țăranului român în lupta pentru dobândirea pământului.

Exemplu

Titlul ales este unul plin de semnificații, prin folosirea numelui personajului principal autorul dorind ca atenția cititorilor să fie îndreptată către Ion Glanetașu, nu către acțiunea propriu-zisă. Faptul că este un personaj atipic, puternic individualizat, al cărui destin este urmărit în cadrul unui roman amplu, trezește interesul și dă o notă de originalitate textului. 

Tema

Fiind un roman complex, eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie precizate, pentru că ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

„Ion” de Liviu Rebreanu este un roman complex, de aceea putem identifica o multitudine de teme: condiția țăranului, satul tradițional ardelenesc de la începutul secolului al XX-lea, iubirea și tema înavuțirii. Tot de aici putem deduce și viziunea realistă a scriitorului, precum și dorința acestuia de a reda cât mai veridic realitatea rurală.

Tema principală este lumea satului, autorul prezentând universul rural în toată complexitatea lui, insistând asupra modului în care societatea poate influența viața țăranului ardelean. Așadar, autorul scoate foarte bine în evidență faptul că lumea satului funcționează după legi nescrise, iar soarta personajelor este puternic influențată de barierele pe care le ridică societatea. Pământul este văzut ca un element care face diferența între cei bogați și cei săraci, iar orice încercare de depășire a condiției sociale va fi aspru pedepsită, după cum putem observa urmărind destinul tragic pe care îl are personajul principal.

Totodată, de menționat este și faptul că tema iubirii și tema pământului se află în opoziție. Pe de o parte, observăm setea lui Ion pentru pământ, iar pe de cealaltă parte, dorința protagonistului de a-și împlini dragostea alături de Florica. Alte dovezi ale viziunii realiste a autorului sunt caracterul monografic al romanului, plasarea exactă în spațiu, precum și caracterul obiectiv al operei, naratorul fiind omniscient și omniprezent.

Rezumat pe scurt

Rezumatul romanului „Ion” de Liviu Rebreanu trebuie să conțină toate momentele importante, însă fără a face referire la detalii care sunt de prisos și pot îngreuna textul. Atunci când rezolvi o astfel de cerință este important să te axezi pe cele mai importante aspecte pentru ca profesorul să își dea seama că ai înțeles exact despre ce este vorba, dar și pentru a putea face o sinteză clară și concisă.

Exemplu

Începutul romanului plasează acțiunea într-un spațiu real, un loc care poate fi reperat. Acțiunea începe într-o zi de duminică, moment în care locuitorii satului Pripas se află la horă, eveniment la care participă toți membrii comunității, atât țăranii, cât și intelectualii. Ion, personajul principal al romanului, decide să o ia la joc pe Ana, o fată bogată din sat, deși el este îndrăgostit de Florica, o fată cu aceeași condiție socială ca a lui. 

Venirea lui Vasile Baciu, tatăl Anei, de la c

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in