Lock

Vasile Baciu

Lock

„Ion”, de Liviu Rebreanu, este primul roman interbelic obiectiv din literatura română. Opera a fost scrisă între anii 1913 și 1920, romanul fiind publicat chiar în anul încheierii scrierii sale. Lucrarea a fost receptată de către critica literară cu admirație, întrucât Rebreanu evoluase într-un mod impresionant și nu se bucurase până atunci de atât de multe aprecieri. 

Una dintre calitățile de necontestat ale romanului este construcția riguroasă și realistă a personajelor sale. Deși Ion este cel mai bine individualizat personaj, fiind protagonistul romanului, și celelalte personaje se bucură de o atenție sporită a autorului, care a realizat portrete complexe ale acestora. 

Unul dintre personajele care au o influență deosebită asupra acțiunii romanului este Vasile Baciu. Personaj secundar, masculin, individual, Vasile Baciu este antagonistul lui Ion. Țăran înstărit și văduv, el are o fiică pe nume Ana. El fusese întotdeauna harnic, bun gospodar și se însurase cu o fată bogată, dar urâtă, pe care, însă, o trata foarte bine, fiindu-i recunoscător, întrucât datorită ei intrase „în rândul oamenilor avuți”. După ce soția lui moare, lui Vasile Baciu îi este greu să accepte faptul că va trebui să renunțe la o parte din pământu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in