Vasile Baciu
„Ion”, de Liviu Rebreanu, este primul roman interbelic obiectiv din literatura română. Opera a fost scrisă între anii 1913 și 1920, romanul fiind publicat chiar în anul încheierii scrierii sale. Lucrarea a fost receptată de către critica literară cu admirație, întrucât Rebreanu evoluase într-un mod impresionant și nu se bucurase până atunci de atât de multe aprecieri.
Una dintre calitățile de necontestat ale romanului este construcția riguroasă și realistă a personajelor sale. Deși Ion este cel mai bine individualizat personaj, fiind protagonistul romanului, și celelalte personaje se bucură de o atenție sporită a autorului, care a realizat portrete complexe ale acestora.
Unul dintre personajele care au o influență deosebită asupra acțiunii romanului este Vasile Baciu. Personaj secundar, masculin, individual, Vasile Baciu este antagonistul lui Ion. Țăran înstărit și văduv, el are o fiică pe nume Ana. El fusese întotdeauna harnic, bun gospodar și se însurase cu o fată bogată, dar urâtă, pe care, însă, o trata foarte bine, fiindu-i recunoscător, întrucât datorită ei intrase „în rândul oamenilor avuți”. După ce soția lui moare, lui Vasile Baciu îi este greu să accepte faptul că va trebui să renunțe la o parte din pământu...