Titu Herdelea
Primul roman obiectiv din literatura română, „Ion” a fost publicat pentru prima dată chiar în 1920, anul încheierii sale. Liviu Rebreanu a lucrat la el timp de șapte ani, lăsând în urma sa o moștenire literară semnificativă. Într-un roman cu temă predominant tradiționalistă se întrevăd elemente moderne, ceea ce se remarcă și în modalitățile de construcție a personajelor.
Unul dintre personajele romanului „Ion” este Titu Herdelea, fiul Mariei și al lui Zaharia Herdelea. El este unul dintre cei trei copii ai soților Herdelea, alături de Laura (cea mare) și Ghighi (cea mică).
Personaj secundar, masculin, individual, Titu este un tânăr în vârstă de douăzeci și trei de ani, una dintre prezențele predominant pozitive în desfășurarea acțiunii romanului. Autorul îi face un portret fizic succint, din care reies informații privind ținuta, trăsăturile fizice, dar și statutul social al personajului: „Titu Herdelea, un tânăr de vreo douăzeci și trei de ani, în haine curățele și sărăcuțe, cu o cravată albastră-azurie la gulerul înalt și țeapăn, ras de mustăți și lung cât un par.”. „Mândria familiei Herdelea”, Titu era „înalt, cam deșirat, cu o față lătăreață, ochi albaștri spălăciți și o frunte la...