Savistei

Fiind un roman realist, obiectiv, „Ion”, de Liviu Rebreanu include personaje din varii medii sociale și refuză idealizarea lor. Anumite voci critice au descris opera ca fiind „o monografie a satului ardelean”, consemnând astfel complexitatea acesteia. Mediul social rural este, așadar, surprins din unghiuri multiple, și cuprinde personaje deosebit de variate.

Una dintre cele mai stranii prezențe ale romanului este Savista, personaj secundar, feminin și individual. Ea este menționată încă din primul capitol al volumului întâi și, în ciuda anumitor dezavantaje fizice, ajunge să joace un rol semnificativ în desfășurarea acțiunii romanului. 

Statutul social al personajului este deplorabil, Savista fiind adesea bătaia de joc a satului. Are un handicap fizic și probleme psihice manifestate în forma unei întârzieri în dezvoltare. Catalogată drept „oloaga satului”, ea este văzută numai din prisma neajunsurilor sale, iar sătenii nu reușesc s-o perceapă într-o manieră mai complexă. Pentru a accentua tragedia personajului, autorul menționează că verișoara Savistei este nimeni alta decât Florica, „fata cea mai frumoasă din Pripas”. 

Portretul fizic al Savistei reflectă problemele personajului, suferind de un handicap fizi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in