Lock

Ion

Lock

Introducere

Gândit îndelung și redactat pe durata a șapte ani de zile, romanul Ion a apărut în 1920, fiind bine primit și, ulterior, considerat drept „o capodoperă a genului și primul roman românesc într-adevăr desăvârșit” (Șerban Cioculescu). Fără a avea un subiect deosebit de complicat, Ion reușește să devină un „roman al satului transilvănean”, căci, așa cum spunea George Călinescu, personajele acestei valoroase creații „nu sunt indivizi cu viață unică, ci exponenți ai clasei și generației”.

Atât planurile principale, cât și cele secundare ale acțiunii scot în evidență o mulțime de „suflete mediocre, în luptă cu drame peste puterile lor” (George Călinescu). Dintre acestea, se remarcă cu precădere personalitatea lui Ion Pop al Glanetașului, personaj complex, sfâșiat între pasiunea pentru pământ și dragostea pentru frumoasa, dar săraca, Florica.

Situarea personajului în operă

Ion este personajul principal al operei deoarece participă la toate momentele acțiunii, atenția autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje se comportă în funcție de comportamentul său. Este un personaj eponim, deoarece numele său este chiar titlul romanului, evidențiindu-se astfel din start ponderea mare pe care acest personaj o are în desfășurarea acțiunii, dar și judecata de valoare pe care i-o atribuie autorul, încă de la început.

Ion este fiul lui Alexandru Pop al Glanetașului, țăran sărac, și de aceea crește în lipsuri, ceea ce determină în el pasiunea pentru pământ, garanție a prosperității și a statului social ridicat. El o iubește pe Florica, dar pentru ca ea este săracă, se reorientează către Ana, fiica lui Vasile Baciu, cu care se căsătorește doar din dorința de a intra în posesia pământurilor socrului său. Odată căsătorit cu Ana, el abandonează interesul față de ea și se întoarce către Florica, căsătorită și ea cu George Bulbuc, căruia îi trezește gelozia care ii va aduce finalul lui Ion.

Caracterizarea directă

Prin caracterizare directă, trăsăturile personajului Ion se dezvăluie cu dificultate, deoarece Ion e un personaj complex și fiecare dintre celelalte personaje îl vede într-un anumit mod, fără ca vreunul dintre ele să reușească să îl cunoască în esența lui. Pasajel...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in