Caracterizarea lui Ion

Introducere

Gândit îndelung şi redactat pe durata a patru ani de zile, romanul Ion a apărut în 1920, fiind bine primit şi ulterior considerat drept „o capodoperă a genului şi primul roman românesc într-adevăr desăvârşit” (Şerban Cioculescu). Fără a avea un subiect deosebit de complicat, Ion reuşeşte să devină un „roman al satului transilvănean”, căci, aşa cum spunea George Călinescu, personajele acestei valoroase creaţii „nu sunt indivizi cu viaţă unică, ci exponenţi ai clasei şi generaţiei”.

Atât planurile principale, cât şi cele secundare ale acţiunii scot în evidenţă o mulţime de „suflete mediocre, în luptă cu drame peste puterile lor” (George Călinescu). Dintre acestea, se remarcă cu precădere personalitatea lui Ion Pop al Glanetaşului, personaj complex, sfâşiat între pasiunea pentru pământ şi dragostea pentru frumoasa, dar săraca, Florica.

Situarea personajului în operă

Ion este personajul principal al operei deoarece participă la toate momentele acţiunii, atenţia autorului este îndreptată asupra sa iar toate celelalte personaje se comportă în funcţie de comportamentul său. Este un personaj eponim, deoarece numele său este chiar titlul romanului, evidenţiindu-se astfel din start ponderea mare pe care acest personaj o are în desfăşurarea acţiunii, dar şi judecata de valoare pe care i-o atribuie autorul, încă de la început.

Ion este fiul lui Alexandru Pop al Glanetaşului, ţăran sărac, şi de aceea creşte în lipsuri, ceea ce determină în el pasiunea pentru pământ, garanţie a prosperităţii şi a statului social ridicat. El o iubeşte pe Florica, dar pentru ca ea este săracă, se reorientează către Ana, fiica lui Vasile Baciu, cu care se căsătoreşte doar din dorinţa de a intra în posesia pământurilor socrului său. Odată căsătorit cu Ana, el abandonează intersul faţă de ea şi se întoarce către Florica, căsătorită şi ea cu George Bulbuc, căruia îi trezeşte gelozia care ii va aduce finalul lui Ion.

Caracterizarea directă

Prin caracterizare directă, trăsăturile personajului Ion se dezvăluie cu dificultate, deoarece Ion e un personaj complex şi fiecare dintre celelalte personaje îl vede într-un anumit mod, fără ca vreunul dintre ele să reuşească să îl cunoască în esenţa lui. Pasajele pe...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in