Preotul Belciug
Primul roman interbelic obiectiv din literatura noastră, „Ion” îl are drept autor pe Liviu Rebreanu, care l-a scris în decursul a șapte ani. Scriitorul s-a inspirat din lumea satului românesc, precum și din semnificația pământului pentru țăran, care se simte legat fizic și spiritual de acesta.
Chiar dacă țăranul și destinul lui ocupă un loc central în cadrul romanului, nu toate personajele operei aparțin acestei categorii sociale. Pe lângă țărani, care lucrau pământul, satul avea nevoie de cel puțin un dascăl, precum și de un preot. Ambii au rolul de a veghea asupra aspectelor intelectuale și spirituale din viețile sătenilor, al căror timp era dedicat, în cea mai mare parte, muncii pământului și îngrijirii propriei gospodării.
În satul Pripas, preotul se numește Belciug. Personaj secundar, masculin, individual, unul dintre „domnii” comunității, acest apelativ marchează o diferență de clasă socială între el și sătenii de rând. Belciug este caracterizat atât în mod direct (de către autor, prin schița biografică, de către alte personaje), cât și indirect. „Văduv din primul an al preoției”, personajul a fost lovit de tragedie foarte devreme, iar suferința emoțională s-a răsfrânt și asupra fizicului preotului: „Își iubi...