George Bulbuc
„Ion” este primul roman interbelic obiectiv din literatura română. Scris de Liviu Rebreanu între 1913 și 1920, a fost publicat pentru prima dată tocmai în anul finisării sale. Deși are o tematică predominant rurală, romanul prezintă numeroase elemente moderniste, remarcate și de criticul literar Eugen Lovinescu. Acesta susține că, prin intermediul romanului „Ion”, Rebreanu a „obiectivat” proza românească.
Opera poartă numele protagonistului, un țăran ardelean marcat profund de sărăcia lui, precum și de dorința arzătoare de îmbogățire. Pe parcursul romanului, Ion dezvoltă o relație de tip antagonic cu un alt personaj din satul Pripas, cu o vârstă apropiată de a lui, dar cu un statut social radical diferit: George Bulbuc (sau George „al Tomii”).
George Bulbuc este un personaj secundar, masculin, individual al romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu. Fiul lui Toma Bulbuc, George este un flăcău înstărit din satul Pripas, promis de bărbat Anei lui Vasile Baciu. Părinții celor doi tineri fac acest aranjament dorind să asigure continuitatea averii și trăinicia moștenirii lor („Ea fată cu stare, el fecior de bocotan — se potriveau”). La începutul romanului asistăm la scena horei, unde George află c...