Lock

Caracterizare

Lock

Ion de Liviu Rebreanu este un roman tradițional, în care regăsim deopotrivă elemente de modernitate și realiste. Totodată, opera se încadrează în categoria romanelor obiective, cu personaje  numeroase și bine individualizate, acțiune complexă, dezvoltată pe mai multe planuri narative și conflicte puternice. Rebreanu construiește portretul personajelor sale folosind atât caracterizarea directă, cât și caracterizarea indirectă, astfel că, trăsăturile lor reies și din comportament, vorbe sau gânduri.

Ion este personajul principal al romanului, la începutul textului el fiind prezentat ca un tânăr harnic, perseverent, stăpânit încă de mic de iubirea pentru pământ. Pe parcursul celor două părți ale romanului este surprinsă evoluția lui Ion și oscilația acestuia între „glasul pământului” și „glasul iubirii”, goana după avere fiind cea care pune stăpânire pe personaj. Pentru că dragostea pentru pământ era de nestăpânit, Ion își înfrânează sentimentele pe care le are pentru Florica și se căsătorește cu Ana doar pentru a intra în posesia pământurilor lui Vasile Baciu. Lupta lui Ion pentru a deveni proprietarul pământurilor scoate la iveală o parte dintre trăsăturile de caracter ale personajului: agresivitate, brutalitate, prefăcătorie. Odată ce obsesia pentru pământ este satisfăcută, „glasul iubirii” reapare în mintea și sufletul lui Ion, astfel că destinul tragic al eroul nu poate fi evitat.

Ana este un personaj secundar al romanului și prezintă destinul tragic al femeii de la țară, ea fiind văzută mai mult ca o unealtă. Orfană de mamă și victima unui tată violent, Ana speră să îți găsească fericirea cu ajutorul lui Ion, însă pentru acesta, ea nu reprezenta decât un mijloc de îmbogățire și de obținere a pământurilor mult visate.

Vasile Baciu reflectă spiritul realist al lui Rebreanu, el întruchipând lumea satului acelei vremi, când păstrarea pământurilor și înmulțirea acestora era scopul principal. Asemenea lui Ion, se însurase cu o fată urâtă, dar bogată, pe care însă a tratat-o cu respect. În momentul în care Vasile Baciu află că Ana s-a lăsat sedusă de Ion, acesta dă dovadă de o brutalitate ieșită din comun.

Dascălul Zaharia Herdelea reprezintă figura intelectualului. Acesta duce o viață lipsită de spectaculos, însă tensiunile și conflictele interioare sunt uneori prezente, acesta aflându-se într-o permanentă incertitudine în ceea ce privește orientarea sa morală și politică.

Alte personaje prezente în operă sunt: Alexandru Pop (tatăl lui Ion), Zenobia Pop (mama lui Ion), Părintele Belciug, Titu Herdelea (fiul învățătorului He...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in