Ion

Ion, opera scrisă de Liviu Rebreanu, este un roman apărut în perioada interbelică și ilustrează într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea. Fiind un roman realist și obiectiv, această operă creionează cât mai în detaliu viziunea autorului asupra satului românesc, iar acest lucru este posibil atât prin autenticitatea universului creat, cât și prin complexitatea personajelor.

Acțiunea romanului este structurată în două părți, „Glasul pământului” și „Glasul iubirii”, iar acestea sunt împărțite în șase, respectiv șapte capitole. Rezumatul operei îl găsești citind această pagină.

Opera Ion este una dintre cele mai importante pe care le vei studia pe parcursul anilor de liceu, motiv pentru care a fost inclusă și în programa pentru Bacalaureatul la limba și literatura română. Din acest considerent, echipa Liceunet a creat acest eBook în care am inclus toate explicațiile și detaliile pe care trebuie să le cunoști despre romanul scris de Liviu Rebreanu. Așadar, aici vei găsi care sunt pașii pentru scrierea unui comentariu cât mai amplu, vei afla care sunt trăsăturile definitorii ale protagonistului Ion, cum evoluează relația acestuia cu Ana și care este destinul tragic pe care îl au personajele din romanul lui Rebreanu. De asemenea, vei găsi o fișă de lectură, un eseu în ceea ce privește critica literară, dar și lucrări care respectă structura de la examenul de Bacalaureat (particularitățile romanului interbelic sau modul în care se reflectă o temă). O componentă importantă a subiectului 3 este reprezentată de scenele semnificative (reprezentative) pe care le găsești la acest link

Tot aici poți să citești un eseu care conține o paralelă cu Moromeții, un eseu care urmărește o comparație între Ion și Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război sau comparația cu filmul.

Accesând acest ghid structurat sub forma unui eBook vei înțelege mult mai ușor de ce romanul Ion de Liviu Rebreanu este considerat un roman realist și obiectiv, dar și un roman circular (relația incipit-final), în acest material vorbindu-se despre relația dintre incipit și final. Totodată, de fiecare dată când vei avea o nelămurire legată de desfășurarea acțiunii sau de personaje, vei putea reciti informațiile prezentate în capitolele de mai jos.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ion

[50]
Review-urile utilizatorilor
 • 23.06.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  >Realismul este un curent literar apărut în prima jumătate a secolului al XX-lea, în Franța, inițiat de Balzac, care propune crearea unei lumi cât mai apropiată de realitate. extras din particularitatile unui roman interbelic realismul a inceput la jumatatea sec al XIX-lea
 • 07.06.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Mi-ar fi placut mult sa fie si o schema cu cele mai esentiale informatii din e-book. În rest, foarte util materialul, si ma bucur ca informatia se repeta, deci imi intra in cap inca din faza de citire
  Bună ziua, Îți mulțumim pentru feedback, vom lua în calcul sugestiile tale. În plus, dacă ai nevoie de o prezentare cât mai sintetizată a operei, îți recomandăm să citești fișa de lectură și memoratorul pentru Bacalaureat (https://liceunet.ro/memorator-bac-romana/opere-literare#heading-3dkum). Spor la învățat și baftă la examen!
  Scris de: Editorii Liceunet.ro
 • 03.11.2021
  Materialele sunt realizate foarte bine!
 • 06.03.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Ma ajuta si pe mine cineva?Cum pot sa descarc materialele?Multumesc frumos
  Bună ziua, Materialele în format eBook nu pot fi descărcate. Ele pot fi accesate de oricâte ori aveți nevoie, singurele condiții fiind un abonament activ și conexiune la internet. Pe site există și unele materiale în format PDF (unele referate la istorie, engleză, etc), iar acestea pot fi descărcate. O zi frumoasă!
  Scris de: Editorii Liceunet.ro