Ion
„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o capodoperă a literaturii române, reprezintă primul roman obiectiv din literatura română și un roman în care este prezentat într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea.
Tema principală a romanului o constituie universul rural. Liviu Rebreanu reușește să redea într-o manieră complexă societatea arhaică românească, accentul fiind pus pe modul în care societatea își lasă amprenta asupra vieții țăranului ardelean.
Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai bine această operă și să te pregătești temeinic pentru examenul de Bacalaureat, echipa Liceunet a conceput un eBook care conține toate informațiile importante despre romanul „Ion” de Liviu Rebreanu.
În primul rând, îți punem la dispoziție un comentariu care să te ajute să afli care sunt pașii pentru scrierea unui astfel de material. Apoi, pentru a reuși să îți reamintești cât mai în detaliu subiectul romanului și cele mai reprezentative secvențe, poți citi fie rezumatul pe capitole, fie un rezumat mai scurt. În cazul în care ai nevoie de o sursă de inspirație pentru redactarea unui eseu de tipul celor de la Bacalaureat, găsești o serie de astfel de exemple, printre cele mai populare numărându-se: particularitățile romanului, tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje și particularități de construcție a unui personaj. Totodată, vei putea citi o caracterizare în detaliu a personajelor care au un rol semnificativ în desfășurarea acțiunii (Ion, Ana, Florica, Vasile Baciu, George Bulbuc), dar și a personajelor care apar episodic, însă sunt la fel de bine conturate (preotul Belciug, învățătorul Herdelea, Savista, Zenobia, Titu Herdelea, Laura, Ghighi).
În plus, eBook-ul conține și alte informații importante referitoare la romanul „Ion” de Liviu Rebreanu: elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă, relația incipit-final, conflicte, precum și o fișă de lectură. Nu în ultimul rând, vei putea citi o comparație între roman și ecranizarea acestuia, filmul „Blestemul pământului. Blestemul iubirii”, dar și câte o paralelă cu romanele „Moromeții” și „Moara cu noroc”.
Autori: Ana Maria Mureșan, Gianina Haneș, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Ioana Gane
Ion de Liviu Rebreanu - Interpretarea textului literar
Editura Better Students
Timișoara
2022
ISBN 978-606-95457-0-6