Ion

„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o capodoperă a literaturii române, reprezintă primul roman obiectiv din literatura română și un roman în care este prezentat într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea. 

Tema principală a romanului o constituie universul rural. Liviu Rebreanu reușește să redea într-o manieră complexă societatea arhaică românească, accentul fiind pus pe modul în care societatea își lasă amprenta asupra vieții țăranului ardelean.

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai bine această operă și să te pregătești temeinic pentru examenul de Bacalaureat, echipa Liceunet a conceput un eBook care conține toate informațiile importante despre romanul „Ion” de Liviu Rebreanu.

În primul rând, îți punem la dispoziție un comentariu care să te ajute să afli care sunt pașii pentru scrierea unui astfel de material. Apoi, pentru a reuși să îți reamintești cât mai în detaliu subiectul romanului și cele mai reprezentative secvențe, poți citi fie rezumatul pe capitole, fie un rezumat mai scurt. În cazul în care ai nevoie de o sursă de inspirație pentru redactarea unui eseu de tipul celor de la Bacalaureat, găsești o serie de astfel de exemple, printre cele mai populare numărându-se: particularitățile romanului, tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje și particularități de construcție a unui personaj. Totodată, vei putea citi o caracterizare în detaliu a personajelor care au un rol semnificativ în desfășurarea acțiunii (Ion, Ana, Florica, Vasile Baciu, George Bulbuc), dar și a personajelor care apar episodic, însă sunt la fel de bine conturate (preotul Belciug, învățătorul Herdelea, Savista, Zenobia, Titu Herdelea, Laura, Ghighi).

În plus, eBook-ul conține și alte informații importante referitoare la romanul „Ion” de Liviu Rebreanu: elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă, relația incipit-final, conflicte, precum și o fișă de lectură. Nu în ultimul rând, vei putea citi o comparație între roman și ecranizarea acestuia, filmul „Blestemul pământului. Blestemul iubirii”, dar și câte o paralelă cu romanele „Moromeții” și „Moara cu noroc”.

 

Autori: Ana Maria Mureșan, Gianina Haneș, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Ioana Gane

Ion de Liviu Rebreanu - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2022

ISBN 978-606-95457-0-6

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ion

[67]
Review-urile utilizatorilor
 • 23.06.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  >Realismul este un curent literar apărut în prima jumătate a secolului al XX-lea, în Franța, inițiat de Balzac, care propune crearea unei lumi cât mai apropiată de realitate. extras din particularitatile unui roman interbelic realismul a inceput la jumatatea sec al XIX-lea
 • 07.06.2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Mi-ar fi placut mult sa fie si o schema cu cele mai esentiale informatii din e-book. În rest, foarte util materialul, si ma bucur ca informatia se repeta, deci imi intra in cap inca din faza de citire
  Bună ziua, Îți mulțumim pentru feedback, vom lua în calcul sugestiile tale. În plus, dacă ai nevoie de o prezentare cât mai sintetizată a operei, îți recomandăm să citești fișa de lectură și memoratorul pentru Bacalaureat (https://liceunet.ro/memorator-bac-romana/opere-literare#heading-3dkum). Spor la învățat și baftă la examen!
  Scris de: Editorii Liceunet.ro
 • 16.02.2023
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Ajutor nepretuit! Multumim!
 • 12.02.2023
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Mi-ar plăcea sa găsesc mai multe detalii despre carte, cum ar fi mai multe citate, dar sunt mulțumită de site!