Rezumat

Liviu Rebreanu este unul dintre numele din literatura română care trimit cu gândul la realism, la teme sociale, cu bogate analize psihologice. Romanul „Gorila” datează din anul 1938. Acesta este un roman politic de tip realist social care are un caracter documentar prin evocarea situației politice din țara noastră din perioada interbelică și prin sugestia unui eventual alt război, tensiunile politice fiind încă vii.

Romanul este structurat în nouă capitole cu titluri scurte, dar sugestive, formate din substantive comune. Această structură a operei este familiară în operele lui Liviu Rebreanu. Fiind întâlnită și în alte romane precum „Ion”, „Adam și Eva” „Pădurea spânzuraților” sau „Ciuleandra”.

Subiectul romanului este unul dificil. Pornind de la titlu, observăm că acesta este plin de ambiguitate, gorila fiind un simbol al mediului politic din țara noastră. Gorila reprezintă colectivul social al parveniților politici. Opera debutează cu prezentarea unor întruniri ale unor personaje din înalta societate și cu discuții legate de politică. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in