Nuvelă

Nuvela este opera epică în proză, de dimensiuni medii, care prezintă evenimente verosimile, desfășurate de-a lungul unui singur fir narativ, și în centrul cărora este plasat un conflict puternic. Aceste trăsături principale, alături de cele ale nuvelei psihologice, se regăsesc în „Catastrofa”, de Liviu Rebreanu, a cărei primă publicare a avut loc în anul 1921.

În primul rând, opera aparține speciei nuvelei prin tematica abordată. Într-o nuvelă psihologică, tema reprezintă întotdeauna o problemă morală, legată, în general, de o abatere de la un principiu  etic. În „Catastrofa” este vorba despre tulburările de conștiință ale lui David Pop, ofițer român în armata austro-ungară, pus față în față cu obligativitatea de a lupta împotriva propriului popor, odată cu începerea războiului cu sârbii.

Textul aparține genului epic, întrucât se regăsesc în cadrul său: acțiunea, naratorul și personajele. Naratorul relatează faptele petrecute în text dintr-o perspectivă obiectivă, detașată, faptele fiind relatate la persoana a treia. Acțiunea nuvelei este construită lin…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in