Comentariu

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul nuvelei „Catastrofa”, avem de-a face cu tema războiului, căreia i se alătură teme secundare, precum cea a destinului omului în raport cu mersul istoriei.

Exemplu

Tema centrală a nuvelei „Catastrofa”, de Liviu Rebreanu, este războiul. Această temă a fost abordată de mulți autori cunoscuți de-a lungul timpului, întrucât războiul reprezintă un context propice …

...

Rezumatul pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului nuvelei ținând cont de cele mai importante evenimente relatate. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: introducerea (expozițiunea), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (încheierea).

Exemplu

David Pop, un tânăr țăran în vârstă de 30 de ani, se înrolează în armată, ia examenul de ofițer și devine sublocotenent de rezervă. Se căsătorește apoi cu Elvira, …

...

Apartenența la realism

Pentru a demonstra apartenența unei anumite opere literare la curentul realist, trebuie ca, înainte de toate, să cunoști foarte bine definiția și trăsăturile acestuia. Realismul a apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și se caracterizează prin redarea fidelă a realității, precum și prin opoziția față de idealism.

Exemplu

Apărut în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, realismul este un curent literar care se opune principiil…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in