Liviu Rebreanu
Născut în data de 27 noiembrie 1885, în satul Târlișiua, județul Bistrița-Năsăud, Liviu Rebreanu a fost unul dintre marii scriitori români ai secolului al XIX-lea. De asemenea, a fost directorul Teatrului Național din București, președintele Societății Scriitorilor Români, precum și membru al Academiei Române.
Liviu Rebreanu | Opere incluse în programa pentru Bacalaureat
- Ion
- Pădurea spânzuraților
Liviu Rebreanu | Opere
Cele mai însemnate opere ale lui Liviu Rebreanu sunt, după cum urmează:
1. Nuvele
- Catastrofa (1921)
- Norocul (1921)
- Cuibul visurilor (1927)
- Cântecul lebedei (1927)
- Ițic Ștrul, dezertor (1932)
- Golanii (1916)
2. Romane sociale
- Ion (1920)
- Crăișorul (1929)
- Răscoala (1932)
- Gorila (1938)
3. Romane psihologice
- Pădurea spânzuraților (1922)
- Adam și Eva (1925)
- Ciuleandra (1927)
- Jar (1934)
4. Romane polițiste
- Amândoi (1940)
5. Teatru
- Cadrilul (1919)
- Plicul (1923)
- Apostolii (1926)
Liviu Rebreanu | Date despre autor
Rebreanu își face studiile la Năsăud și Bistrița, școala militară la Șopron, apoi la Academia militară din Budapesta. Aici, Rebreanu și-a materializat preocupările literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La Budapesta și Gyula, Rebreanu a scris cinci povestiri, în limba maghiară, satire cu caracter anticazon (volum nepublicat). Scriitorul activează în poziția de ofițer la Gyula, demisionează în 1908, iar în 1909 trece clandestin munții spre București.
Debutul lui Rebreanu are loc în data de 1 noiembrie 1909 la Sibiu, în revista „Luceafărul”, condusă de O. Goga și O. Tăslăuanu. A fost publicată povestirea „Codrea (Glasul inimii)”. În aceeași revistă, Rebreanu a publicat nuvelele „Ofiliri”, „Răfuială” și „Nevasta”.
În 19 octombrie 1910 a avut loc prima participare a lui Liviu Rebreanu la o ședință a cenaclului literar condus de Mihail Dragomirescu. Din acest cenaclu mai făceau parte: Ion Minulescu, Emil Gârleanu, Cincinat Pavelescu, Dimitrie Nanu, Corneliu Moldovanu, Nicolae Davidescu, Alexandru Stamatiad, Mihail Săulescu, Mihai Sorbul.
Jurnalul său de lector („Spicuiri”) se concentrează în mod special asupra paginilor de critică și istorie literară din „Viața românească”, pagini ce-i aparțineau mai ales lui Garabet Ibrăileanu. Apoi, revizuiește, sub influența lui Ion Creangă, amintirile din copilărie scrise la Gyula.
Eugen Lovinescu consideră că „Liviu Rebreanu este cel mai mare creator epic al literaturii noastre” (E. Lovinescu, Scrieri 6, Istoria literaturii române contemporane)
La 4 aprilie 1944, Rebreanu era deja grav bolnav, suferind în urma unor severe probleme ale aparatului respirator. Scriitorul s-a retras la Valea Mare, iar o notă din jurnalul său menționează următoarele: „Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”
În data de 1 septembrie 1944, Rebreanu a încetat din viață la vârsta de 59 de ani, la Valea Mare. Mormântul scriitorului se află la Cimitirul Bellu din București.

Liviu Rebreanu / Domeniul public
- Adam și Eva de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Adam și Eva este un roman scris de Liviu Rebreanu la începutul secolului XX și publicat pentru prima dată în anul 1925. Deși în critica literară românească au existat voci care au contestat caracterul (…)
- AmândoiLimba și literatura română
Amândoi este un roman al cărui autor este Liviu Rebreanu și care a fost publicat pentru prima dată în anul 1940. Opera poate fi inclusă în categoria literaturii polițiste, însuși autorul declarând că (…)
- CatastrofaLimba și literatura română
Catastrofa este o nuvelă care poartă semnătura lui Liviu Rebreanu, fiind publicată pentru prima dată în anul 1921. Opera spune povestea lui David Pop, un tânăr care încalcă dorința tatălui de a deveni (…)
- Cântecul iubirii de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Cântecul iubirii sau Volbura dragostei reprezintă nuvela de debut al lui Liviu Rebreanu, fiind publicată pentru întâia oară în data de 25 octombrie 1910, la București în revista „Convorbiri critice”. (…)
- Cerșetorul de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Cerșetorul este o nuvelă scrisă de Liviu Rebreanu și inclusă în cadrul volumului „Golanii”, apărut în anul 1916. Opera prezintă o întâmplare din viața doctorului Ispas, un medic oftalmolog care moșten (…)
- CiuleandraLimba și literatura română
Ciuleandra este un roman scris de către Liviu Rebreanu și publicat în anul 1927. Opera are ca tema analiza și explorarea psihicului uman, autorul aducând în discuție probleme precum alienarea individu (…)
- Cuibul visurilorLimba și literatura română
Cuibul visurilor este titlul unei nuvele scrise de Liviu Rebreanu a cărei primă publicare a avut loc în anul 1927. Deși autorul este amintit în special datorită romanelor sale impresionante, precum „I (…)
- Gorila de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Gorila este un roman politic realist scris de Liviu Rebreanu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Figura centrală a operei este Toma Pahonțu, un tânăr parvenit din pătura de jos a societății c (…)
- IonLimba și literatura română
„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o (…)
- Ițic Ștrul, dezertorLimba și literatura română
Ițic Ștrul, dezertor este titlul unei nuvele care poartă semnătura lui Liviu Rebreanu, fiind publicată pentru prima oară în anul 1919, în revista Sburătorul, iar apoi a fost inclusă în volum în anul 1 (…)
- Jar de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Jar este un roman care îl are drept autor pe Liviu Rebreanu, fiind publicat pentru întâia oară în anul 1934. George Călinescu l-a numit „roman al sinuciderii”, considerând totodată că opera nu se ridi (…)
- Mărturisire de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Datând din anul 1912, Mărturisire este titlul dat unei scrisori de dragoste, semnată de Liviu Rebreanu, unul dintre cei mai prolifici autori români. Scrisoarea este adresată celei care avea să-i devin (…)
- Pădurea spânzurațilorLimba și literatura română
Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu este un roman de analiză psihologică, publicat pentru prima dată în anul 1922, care tratează tema războiului, o problematică abordată de Rebreanu mai întâi în n (…)
- Plicul de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Plicul este o piesă de teatru scrisă de Liviu Rebreanu și publicată pentru întâia oară în anul 1923. Acțiunea operei se petrece în anul 1922, iar întâmplările sunt generate de plicul în care se afla s (…)
- Proștii de Liviu RebreanuLimba și literatura română
Proștii este o nuvelă scrisă de Liviu Rebreanu și publicată în anul 1910 în revista „Convorbiri critice”. Opera prezintă încercarea eșuată a lui Nicolae Tabără și a fiului acestuia de a călători cu tr (…)
- RăscoalaLimba și literatura română
Răscoala este un roman scris de către Liviu Rebreanu și publicat pentru prima dată în anul 1932. Opera este considerată una dintre capodoperele literaturii interbelice, principala sursă de inspirație (…)