Lock

Comentariu

Lock

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Alice în Țara Minunilor” este important să menționezi faptul că povestea se află printre cele mai cunoscute opere ale literaturii britanice și universale deopotrivă. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Alice în Țara Minunilor” este o poveste scrisă sub forma unui rom…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul cărții, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație, întrucât comunică cititorului informații importante despre ceea ce se petrece în poveste. Fiecare cuvânt ce formează tit…

...

Tema și viziunea despre lume

O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul cărții „Alice în Țara Minunilor”, temele pot varia, însă toate se află în strânsă legătură cu problematica maturizării și a formării unei personalități.

Exemplu

Tema principală a poveștii este procesul confuz și amețitor al trecerii de la inocența absolută a copilăriei la adolescență, și în final, la maturizare. De-a lungul acestui proces apar adesea aspecte percepute de către copil drept absurde, lucrurile par că se mișcă prea repede pentru noi, iar timpul nu stă niciodată pe loc, așa cum se întâmplă la masa pălărierului. Viziunea autorului privind acest proces est…

...

Rezumatul pe capitole

Recomandăm realizarea rezumatului cărții ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente, având în vedere faptul că narațiunea de față are o întindere mai lungă decât alte astfel de povești. Este important să știi să împarți acțiunea pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul operei.

Exemplu rezumat pe capitole

Opera se împarte în doisprezece capitole, primul fiind intitulat „În vizuina iepurelui”. În expozițiune, facem cunoștință cu personajul principal, o fetiță pe nume Alice, precum și cu sora acesteia, care dispare, însă, repede din cadrul narațiunii. Aceasta se întâmplă fiindcă Alice, plictisită și toropită de căldură, se entuziasmează brusc la vederea unui iepure alb cu ochii roșii care trecea în goană pe lângă ea. Mânată de curiozitate,…

...

Caracterizarea personajelor

Primul și cel mai ușor de caracterizat este personajul principal: Alice. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile c…

...

Apartenența la specie

„Alice în Țara Minunilor” are structura unui roman, însă aparține speciei basmului și subcategoriei feeriilor. Basmul este definit ca specie a genului epic, popular sau cult, în proză, de dimensiuni relativ reduse (comparativ cu romanul și nuvela), în care elementele reale și cele fantastice se îmbină armonios.

Exemplu

„Alice în Țara Minunilor” este un basm, întrucât se definește drept operă epică în proză, cultă, de dimensiuni medii…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in