Lock

Caracterizarea personajului principal

Lock

„Alice în Țara Minunilor” rămâne una dintre cele mai cunoscute povești pentru copii pe plan internațional. Publicată cu două secole în urmă, în 1865, cartea relatează povestea unei fetițe aflate în pragul maturizării. Un vis este ceea ce o învață pe Alice despre lumea din jurul ei, precum și despre modificările care aveau să apară în ceea ce privește felul în care ea privește această lume.

Alice este protagonista operei, fiind totodată un personaj individual și feminin. La numai șapte ani, ea este plină de imaginație și dornică să împărtășească și să demonstreze tuturor cunoștințele ei. Trăiește în epoca Victoriană, este foarte manierată și aparține unei familii din clasa de mijloc. Caracterizarea personajului se realizează îndeosebi în mod indirect, astfel încât deducem trăsăturile fetiței din aventurile din vis, la care o însoțim și noi, în postura de cititori.

Protagonista are o personalitate în formare, însă dintre toate trăsăturile sale definitorii, două sunt foarte importante în înțelegerea personajului. În primul rând, ea, asemenea poveștii în sine, nu se supune normelor convenționale, ieșind din tiparul unei caracterizări fixe, inflexibile. Însăși povestea iese din tiparul celor „cuminți”, monotone, caracteristice societății victoriene. Cea de-a doua trăsătură definitorie a fetei este curiozitatea. Astfel, cartea prezintă curiozitatea drept trăsătură a copilăriei pe care tr…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in