Anna Frank

Eleva veselă

Anne Frank s-a născut la Frankfurt am Main în 1929 din părinți evrei. După ce naziștii au preluat puterea în Germania în 1933, părinții Annei au fugit în Olanda cu Anne și sora ei, Margot, care este cu trei ani mai în vârstă. Până în 1940, Anne are o copilărie relativ sigură, fără griji, în confortul propriei familii. Ea merge la școala elementară, iar apoi, la Liceul evreiesc.

După ce forțele lui Hitler cuceresc și ocupă Olanda, Anne începe să se confrunte zilnic cu discriminarea și persecuția nemiloasă a evreilor de către forțele ocupante. Legile anti-evreiești restricționează drepturile evreilor în mod semnificativ și sunt menite să-i separe de restul societății olandeze. De exemplu, fiindcă evreilor le este interzis să urce în tramvai și bicicleta Annei este furată, fetița în vârstă de treisprezece ani trebuie să meargă pe jos la școală în fiecare zi.
În ciuda a tot ceea ce se petrece, Anne nu lasă evenimentele să-i răpească curajul și puterea de a se bucura de viață. Când Anne începe să-și scrie jurnalul, familiei ei „îi merge bine încă”, iar viața „mergea înainte” în ciuda restricțiilor impuse evreilor. Anne visează la o prietenie adevărată, dar, în afară de asta, ea are tot ceea ce și-ar putea dori o adolescentă: „Am niște părinți adorabili și o soră de șaisprezece ani, am, dacă le adun pe toate, cel puțin treizeci de cunoștințe sau ceea ce se cheamă prietene. Am o grămadă de admiratori care nu mă scapă din ochi [...] Am rude, mătuși drăguțe și un cămin agreabil.”.

Anne este foarte sociabilă și populară. Alături de alte patru fete, ea a format un club cu ale cărui membre se întâlnește în mod regulat pentru a juca tenis de masă. În plus, câțiva băieți din clasa ei sunt interesați de ea și, puțin înainte ca ea să intre în ascunzătoare, chiar și o cunoștință în vârstă de șaisprezece ani o găsește interesantă.

La școală, Anne nu este atât de bună precum sora ei excepțională, Margot, dar este foarte ambițioasă: „Nu vreau să fiu o elevă slabă”. Grație firii ei curioase și pline de imaginație, ea se înțelege foarte bine cu profesorii ei.

Nevoia de încredere și prietenie

Anne simte nevoia de a se destăinui cuiva și de a avea parte de prietenie adevărată, întrucât își ascunde mereu adevărata natură. Chiar și când își urmează rutina zilnică și este înconjurată de prieteni și admiratori, Anne tânjește după un prieten adevărat - un prieten care s-o cunoască nu doar pe dinafară, dar cui să-i poată dezvălui adevărata ei natură: „Cu nici una dintre cunoștințele mele nu pot face mai mult decât să mă amuz, n-ajung niciodată să vorbesc cu ele despre altceva decât lucruri cotidiene”.

Din această cauză, Anne a început să scrie în jurnal. Îl numește „Kitty” și speră că poate înlocui intimitatea unei prietenii.

În iulie 1942, când Anne și familia ei sunt forțați să se retragă în ascunzătoare, într-o anexă secretă din Amsterdam, lumea ei este întoarsă pe dos instantaneu: „S-au întâmplat așa de multe, încât ai zice că lumea toată s-a întors brusc cu susul în jos”, remarcă ea în jurnal. Mutarea în lumea izolată a ascunzătorii îi intensifică dorința de încredere și intimitate. În timp ce era la școală, fusese distrasă de „prieteni și distracții”, izolarea în anexa secretă, care-i oferă protecție, îi asigură mult timp p...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in