Rezumat

„Cinci săptămâni în balon” este una dintre primele și cele mai cunoscute lucrări ale lui Jules Verne, scriitor francez faimos pentru imaginația debordantă și pasiunea pentru explorarea zonelor mai puțin accesibile ale planetei noastre. Autorul a fost un reprezentant al curentului modernist, activând în perioada de sfârșit de secol XIX, și un precursor al literaturii științifico-fantastice universale.

Romanul vorbește despre aventura a trei personaje principale: doctorul Fergusson, Dick Kennedy și servitorul doctorului, Joe. Debutul acțiunii este marcat de discursul doctorului Samuel Fergusson și de anunțul publicat în ziar, în ziua următoare, prin care se anunța planul doctorului de a străbate Africa într-un balon. La început, publicul a fost sceptic cu privire la această ambiție, însă în scurt timp, chiar și guvernul britanic îi stătea doctorului la dispoziție cu orice era nevoie pentru realizarea călătoriei. Totuși, doctorul a refuzat absolut orice ajutor.

Văzând anunțul din ziar, prietenul doctorului, scoțianul Dick Kennedy, a pornit de îndată cu trenul spre Londra. Ajuns acolo, el a încercat să-l convingă pe doctor să nu facă acea călătorie într-un mod atât de periculos, însă nu a reușit. Prietenul său i-a spus că îl va lua cu el pentru a-l convinge de succesul planului său, argumentând cu faptul că o mulțime de exploratori au pierit călătorind pe jos, fiind dispăruți, uciși de băștinași sau de animale sălbatice. 

Doctorul Fergusson și-a propus să meargă „pe urmele” câtorva expediții africane, cum ar fi cea a doctorului Barth din 1849 sau cea a lui Burton și Speke din 1858. Naratorul amintește ceea ce se întâmplase în aceste expediții. Doctorul Barth mersese în Sudan, iar pe drum a fost jefuit, izgonit din cauză că era creștin, iar cei doi locotenenți au căutat izvoarele Nilului, eșuând și ei. 
Pe măsură ce doctorul se ocupa tot mai atent de pregătirile pentru plecare, prietenul său încerca tot mai mult să-l facă să se răzgândească, dorind să-l convingă că balonul se putea sparge, iar ei puteau cădea. Doctorul, însă, își dorea nespus să ajungă din urmă expediția căpitanului Speke și alte expediții care se desfășuraseră deja pe continentul african.

În continuare, naratorul prezintă încrederea totală pe care doctorul o are din partea servitorului său, Joe, care, spre deosebire de Kennedy, declară că l-ar însoți oriunde pe doctor. El credea pe de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in