Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Douăzeci de mii de leghe sub mări” este important să menționezi faptul că acesta este unul dintre romanele de căpătâi ale literaturii universale. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat și câte ceva despre autorul romanului.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne, „Douăzeci de mii de leghe sub mări” a fost publicat î…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul romanului, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul se raportează la temă. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul romanului se referă la distanța parcursă în adâncurile mării de către Aronna…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Douăzeci de mii de leghe sub mări” este vorba cu precădere despre tema călătoriei inițiatice cu scop științific, de care se pot lega și alte tematici legate de contextul istoric în care a trăit autorul, Jules Verne.

Exemplu

Tema romanului este, cu precă…

...

Rezumat pe capitole

Recomandăm realizarea rezumatului romanului ținând cont de structura sa, și accentuând cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul romanului.

Exemplu

Povestea începe în anul 1866, când în toată Europa și America se vorbea cu groază despre existența unui monstru subacvatic ce scufundase numeroase nave. Guvernul Statelor Unite decide să intervină, și astfel, nava de război numită „Abraham Lincoln” este trimisă…

...

Personaje

În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Căpitanul Nemo este personajul central al romanului „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, deși acesta nu este scris din perspectiva sa, ci din punctul de vedere al profesorului Aronnax. Cu toate acestea, caracterul său misterios îl plasează în centrul interesului cititorilor.

Personaj masculin, individual, el este caracterizat atât în mod direct, de către autor și alte personaje, cât și în …

...

Roman

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară este un roman, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestuia. Pentru a demonstra că „Douăzeci de mii de leghe sub mări” este un roman, trebuie să motivezi aceasta prin argumentarea prezenței trăsăturilor specifice acestei specii literare.

Exemplu

Romanul este specia genului epic, în proză, de mare întindere, cu o acțiune complexă ce se poate desfășura pe mai multe planuri, cu personaje numeroase a căror per…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă reprezintă poziţia (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situaţiile, întâmplările narate și se află în relaţie de interdependenţă cu tipul naratorului. Aceasta include relația autorului cu întâmplările respective, fiind în strânsă legătură cu tipul de narator prezent în cadrul operei studiate.

Exemplu

N…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in