Teme
Propaganda
Opusul
Propaganda este o temă importantă în romanul „Băiatul cu pijamale în dungi”, de John Boyne. Propaganda constă în propagarea unei ideologii cu scopul de a influența gândurile și acțiunile oamenilor. Astfel, aceștia sunt manipulați în interesul unei minorități. Propaganda este utilizată mai ales în politică.
După ce Hitler a venit la putere, naziștii au început imediat să terorizeze reprezentanții altor rase. Au creat o imagine în care evreii erau descriși în afișe și ziare drept inamici ai germanilor. Aceștia erau ținuți la distanță față de germani și, în același timp, anihilați. Din acest motiv, propaganda anti-evreiască este caracterizată de credințe inumane. Limbajul folosit exprimă ură și agresivitate. Naziștii îi descriu pe evrei drept animale sau ființe sub-umane, în timp ce germanii sunt descriși drept un popor puternic, menit să conducă.
Această viziune este reprezentată, în roman, de către tatăl lui Gretel și al lui Bruno. Acesta îi explică lui Bruno că evreii „nu sunt oameni” (capitolul 5). La rândul ei, Gretel descrise germanii drept „opusul” evreilor. Ambele personaje consideră că plasarea evreilor într-un lagăr și separarea lor de germani sunt necesare.
Bruno este martorul deportării evreilor când se află la gară, alături de mama și sora lui. Din nou, tratamentul inuman față de evrei începe să se remarce, întrucât se aflau prea mulți oameni într-un singur vagon. La momentul respectiv, Bruno s-a întrebat de ce măcar câțiva dintre ei nu vin în compartimentul lor, care era aproape gol.
Învățare și educare
În romanul „Băiatul cu pijamale în dungi”, de John Boyne, profesorul Liszteste angajat de către tatăl lui Bruno pentru a-i educa pe Gretel și Bruno în spiritul nazismului. Herr Liszt consideră că istoria și geografia au o importanță deosebită, alături de științele sociale. El consideră că arta și literatura sunt nesemnificative. El respinge basmele și poveștile cu aventuri, pe care Bruno le citește cu plăcere.
Liszt dorește ca cei mici să afle despre evenimentele curente petrecute în lume. El îi învață pe copii despre credințele naziste privind rasele. Astfel, oamenii sunt împărțiți în funcție de rasele din care fac parte, cărora le sunt atribuite caracteristici externe și morale distincte. Credința reprezintă un component important al propagandei naziste. Liszt dorește ca Bruno și Gretel să cunoască „moștenirea” familiei lor. Cu ajutorul acestor lecții, el încearcă să le „scoată capetele din cărțile cu povești” și să-i învețe „de unde vin” (Capitolul 9, 50%).
Bruno nu pare a fi receptiv la acest tip de propagandă nazistă. Lecțiile nu provoacă nicio schimbare în personalitatea, acțiunile sau gândurile lui. Pe de altă parte, Gretel, care a atins vârsta pubertății, este mai influențabil...