Caracterizarea persoanjului principal

Holden Caulfield este unul dintre cele mai interesante și complexe personaje adolescente întâlnite în literatura universală, el reprezentând tipul antieroului și cel al adolescentului inadaptat. Autorul îi face acestuia portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin procedeul caracterizării indirecte, pornind de la relația cu alte personaje sau de la acțiunile întreprinse de către acesta.

Portretul fizic al personajului este realizat în special prin procedeul caracterizării directe, dar și prin autocaracterizare, Holden referindu-se la el ca fiind un tânăr de înălțime medie, slăbuț, șaten, cu păr scurt, pentru a nu fi nevoit să îl pieptene mult și cu multe fire de păr alb. După cum tocmai el afirmă, nu este o fire atletică, iar condiția sa fizică a avut de suferit din cauza faptului că fumează mult. 

Portretul moral al lui Holden, însă, este cel care dă viață personajului. El este un tânăr confuz, iresponsabil, deprimat și anxios, după cum reiese din întâmplările prin care trece acesta. Astfel,…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in