Lock

Comentariu

Lock

...

Tema

O analiză completă și corectă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema/temele principală/e a/ale lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul jurnalului lui Jeni Acterian, avem de-a face cu teme multiple (dragostea, studiul, munca, literatura, teatrul etc.) în contextul unei teme majore: evoluția intelectuală și emoțională a protagonistei, de-a lungul a douăzeci și patru de ani (1929-1953).

Exemplu

„Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, de Jeni Acterian, are drept temă principală evoluția și dezvoltarea unei personalități. Așadar, regăsim în cadrul operei numeroase trăsături specifice unui bil…

...

Caracterizarea personajelor

De regulă, când ai posibilitatea de a alege personajul pe care dorești să-l caracterizezi, este preferabil să-ți îndrepți atenția asupra protagonistului/protagoniștilor, întrucât portretele lor vor fi întotdeauna cele mai complexe. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Protagonista operei este chiar autoarea, care redactează „Jurnalul unei fete greu de mulțumit” fără intenția de a-l publica vreodată. Aceasta sporește autenticitatea lucrării și asigură veridicitatea trăsăturilor fetei, conturate foarte bine în cadrul textului. Persona…

...

Jurnal

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară este un jurnal, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestei specii literare. Trăsăturile reieșite din definiție trebuie să apară și în enunțul demonstrației tale. Astfel, profesorul va ști nu numai pe ce îți bazezi argumentele, dar și faptul că acestea provin pe informații valide.

Exemplu

Specie a genului autobiografic, jurnalul este o operă epică, în proză, care cuprinde însemnări zilnice (sau periodice) ale unei persoane, referitor la anumite evenimente și procese interioare (gânduri, sentimente). Spre deosebire de a…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in