Caracterizarea lui Stephen Dedalus

Pentru a putea realiza caracterizarea lui Stephen Dedalus, sigurul personaj căruia i se acordă o atenție mai mare pe parcursul romanului, profesorii Liceunet ți-au pus la dispoziție un material care conține cele mai importante trăsături de caracter ale acestuia. Vei vedea cum se realizează un eseu de nota 10 și vei înțelege mult mai ușor opera Portret al artistului în tinerețe de James Joyce.

„Stephen Dedalus este caracterizat, de fapt, pe tot parcursul romanului, care conține numeroase elemente de analiză psihologică. Personajul este caracterizat atât în mod direct (de către autor și prin autocaracterizare), cât și în mod indirect, caz în care cititorul deduce trăsăturile acestuia din gândurile, faptele și sentimentele sale.

Autorul îl caracterizează în mod indirect pe Stephen și prin simbolistica numelui său, care a fost ales cu atenție, pentru a reflecta trăsături ale protagonistului. Astfel, numele ascunde o semnificație duplicitară, asemenea personajului. Prenumele (Stephen) amintește de sacrificiile sfântului care a purtat numele său, iar numele «Dedalus» este asociat cu mitul lui Dedal și Icar. Dedal, tatăl lui Icar, era un legendar arhitect grec, iar cei doi au construit împreună Labirintul din Creta. Atunci când au fost închiși, și-au improvizat aripi de ceară și pene pentru a evada.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in