Generalități - în ce constă subiectul al II-lea?

Subiectul al II-lea din cadrul examenului de Bacalaureat la proba de Istorie, constă într-un text cu conținut istoric pe baza căruia trebuie să răspunzi la 6 cerințe. Acest tip de subiect este similar cu subiectul I, diferența fiind sesizabilă pe partea de cerințe. Se pune accentul mult mai mult pe identificarea exactă a informației - majoritatea cerințelor conținând expresia „pe baza sursei date”, „precizat în sursa dată”, la „care se referă sursa dată”.

De asemenea, felul în care elevul formulează o opinie și argumentarea printr-un fapt istoric sunt două probleme pe care acest subiect le abordează. Subiectul al II-lea are 30 de puncte, astfel că importanța sa este la fel de mare ca a subiectului I și a subiectului al III-lea, însă punctajul maxim la acest subiect se poate obține cu ușurință.

Majoritatea exemplelor noastre vor fi date pe baza Simulării examenului de Bacalaureat la disciplina Istorie din anul 2015, clasa a XII-a. Iată și textul:

Citiţi, cu atenţie, sursa de mai jos:


„Succesorul lui Bogdan, fiul său Lațcu (1369 - 1377), a intrat în legătură directă cu papalitatea care îi recunoaște titlul de duce al Moldovei [...]. Mai mult decât atât, Lațcu a obținut din partea papei Urban V un scaun episcopal, cu sediul în reședința sa, orașul Siret desprins din dioceza Haliciului și așezat în dependență directă de papalitate. [...]

Cu domnia lui Petru I (cca. 1377 - cca. 1392), Moldova face pași hotărâți în direcția afirmării internaționale și a organizării statale. Îndepărtându-se de Ungaria [...], Petru se apropie de Polonia, aderând la noua și puternica grupare de forțe constituită în răsăritul Europei odată cu crearea uniunii polono-lituaniene. În 1387, el depune omagiul regelui Vladislav Jagiello, inaugurând astfel principala direcție de politică externă a Moldovei timp de un secol. În cadrul noii legături externe pe care a stabilit-o cu regele Poloniei, domnul Moldovei i-a acordat și un împrumut de 3000 ruble, garantat de acesta prin concedarea temporară a orașului Halici și a ținutului înconjurător, act care s-a aflat la originea unui îndelungat conflict teritorial între cele două țări.

Eliberat de presiunea ungară în timpul crizei de succesiune și a luptei pentru putere prin care a trecut Regatul Ungar după moartea regelui Ludovic, Petru I creează o mitropolie ortodoxă cu sediul la Suceava, unde se mută dealminteri și reședința domnească. Deși conflictul dintre domn și Patriarhia din Constantinopol în problema dreptului de a-l numi pe titularul noului scaun mitropolitan a amânat ani în șir instalarea unui mitropolit canonic, Moldova și-a asigurat sursa proprie de legitimare a puterii, etapă însemnată a consolidării independenței țării.” (M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea, P. Teodor, Istoria României)

Citește în continuare ghidul nostru și află cum se rezolvă fiecare cerință în parte.

Dacă dorești să consulți exemple și mai recente, îți recomandăm următoarele:

Dacă ești elev de clasa a XI-a și dorești să te pregătești din timp pentru examenul de Bacalaureat la Istorie, avem un exemplu de rezolvare a subiectului al II-lea de nota 10 pentru tine:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in