Comentariu literar

...

Tema romanului

Eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema romanului, aceasta influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important să menționezi tema romanului, pentru că ea concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema predominantă a romanului „La Medeleni” este tema dragostei, care marchează, unește și separă destinul personajelor. Firul acțiunii abundă în povești și s…

...

Semnificația titlului

Eseul tău trebuie să conțină și informații referitoare la titlul romanului, acesta anticipând conținutul textului narativ. În cazul acestui roman este important de precizat faptul că titlul este dat de numele moșiei unde cele trei personaje principale trăiesc cele mai frumoase și mai importante momente ale vieții. 

Exemplu

  Titlul este dat de numele moșiei unde se petrece cea mai mare parte a acțiunii, unde personajele își trăiesc poveștile de dragoste, un…

...

Rezumat pe scurt

Rezumatul pe scurt al romanului „La Medeleni” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii, însă fără prea multe detalii care ar putea complica textul. Rezumatul scurt trebuie să conțină informațiile necesare pentru prezentarea evoluției personajelor pe parcursul celor trei volume.

Exemplu de rezumat pe scurt al operei La Medeleni

Acțiunea se petrece la moșia familiei Deleanu, la Medeleni, eroii principali fiind Dănuț, sora sa, Olguța, și prietena lor, Monica. Primul volum debutează cu Dănuț, care se află în vacanță la moșia familiei, în anul 1906, după ce a terminat clasele primare și a intrat în clasa întâi de liceu. La casa de vacanță ajunge și sora sa, Olguța, împreună cu o prietenă, Monica, ai cărei părinți au murit și care se află în grija doamnei Deleanu. 

Primul volum prezintă aventurile celor trei copii aflați în vacanță, relațiile existente între aceștia și modul în care personajele relaționează. Dănuț și sora sa au obiceiul de a se contrazice și a se certa, confruntându-se. 

La Medeleni sosește și unchiul copiilor, care convinge familia să îl ducă pe Dănuț la București cu el, pentru a studia, considerându-l ca fiul său. După plecarea lui Dănuț, Monica îi mărturisește Olguței că este îndrăgostită de fratele său. 

Cel de-al doilea volum prezintă viața celor trei personaje, în perioada liceului. Inițial acțiunea se petrece la București, unde locuiește Dănuț, alături de unchiul său. Băiatul se întâlnește cu Adina, o femeie frumoasă, mai în vârstă decât el. Prietenul său, Mircea, se îndrăgostește de Olguța. Rămasă la Iași, Monica îl iubește în continuare pe Dănuț și corespondează cu acesta. Dănuț vine în vacanță la Medeleni, luându-l pe Mircea cu el. La moșie se află și Rodica, prietena Olguței, care cochetează cu cei doi tineri. 

Dănuț o cunoaște pe Ioana Pallă, o femeie frumoasă și influentă, soție de senator, alături de ca…

...

Personaje

Caracterizarea Olguței, unul dintre personajele principale ale romanului La Medeleni trebuie să aibă în vedere statutul pe care i-l conferă autorul în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care aceasta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje. Este important să urmărești relația Olguței cu fratele său, Dănuț, care este definitorie pentru evoluția personajului. 

De asemenea, din caracterizarea lui Dănuț Deleanu, un alt personaj principal, trebuie să reiasă statutul pe care i-l acordă autorul în cadrul romanului. La fel ca și în cazul Olguței, este important să urmărești relația lui Dănuț cu sora sa, deoarece este de mare importanță pentru evoluția personajului. Nu uita să menționezi tenta autobiografică a personajului, care reflectă aspecte din copilăria autorului. 

Exemplu de caracterizare a două dintre personajele operei

Unul dintre personajele principale ale romanului La Medeleni este Olguța Deleanu, sora lui Dănuț, cel mai reușit personaj al cărții, după cum a descris-o însuși Ionel Teodoreanu. Pe parcursul romanului autorul o prezintă pe aceasta de la stadiul de copil și adolescentă, până când Olguța devine o tânără femeie. Astfel, în fiecare volum cititorul observă noi calități ale Olguței, personaj aflat într-o continuă transformare pe parcursul romanului. Totuși, cele mai multe trăsături ale sale sunt prezentate cititorului în primul volum, în care Olguța se află în centrul acțiunii. Ea este prezentată ca fiind un copil inteligent, temperamental și nonconformist. 

Trăsăturile Olguţei sunt evidențiate în special prin procedeul caracterizării indirecte, acesta având la bază f…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă este legată de unghiul din care este povestită acțiunea romanului. În romanul „La Medeleni” autorul povestește întâmplările la persoana a treia, acțiunea fiind desfăș…

...

Încheiere

Concluzia trebuie să sintetizeze și să susțină conținutul eseului, dar poate conține și o opinie personală. În cazul acestei opere, încheierea poate rezuma principalele o…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in