Ion Vinea
Ion Vinea a fost poet și scriitor român, în operele sale regăsindu-se elemente simboliste, suprarealiste, dar și avangardiste.
Ion Vinea | Opera
1. Poezii, poeme în proză
- Descântecul și Flori de lampă (1925)
- Paradisul suspinelor (1930)
- Ora fântânilor (1964)
- Poeme (1969 - postum)
- Ornic nesupus: versuri - Poezii de duminică (1993 - postum)
2. Proză, publicistică
- Lunatecii (1965 - postum)
- Venin de mai (1971- postum)
- Publicistică literară (1977- postum)
- Săgeata și arabescul. Articole și pamflete (1984 - postum)
Ion Vinea | Date despre autor
Ion Vinea s-a născut în data de 17 aprilie 1895, în Giurgiu, într-o familie cu origini grecești, numele său adevărat fiind Ioan Eugen Iovanaki (Iovanache).
Întrucât familia se mută la București, urmează școala primară la Institutul Sfânta Vineri, iar studiile liceale la secția clasică a Liceului Sfântul Sava.
În anul 1912, licean fiind, împreuna cu Tristan Tzara și Marcel Iancu pune bazele revistei „Simbolul”, prilej cu care scrie și publică primele poezii simboliste. Un an mai târziu, începe colaborarea cu reviste precum „Noua revistă română”, „Rampa”, „Facla” și „Seara”.
În anul 1917, se căsătorește cu Ana-Maria Băjescu Oardă, viitoarea poetă Tana Quil, însă mariajul este unul de scurtă durată. Va mai avea încă trei soții, pe Nelly Cutava, pe Henriette Yvonne Stahl și pe Elena Oghină.
În perioada 1922 - 1932, Ion Vinea fondează revista „Contimporanul”, aceasta devenind principala rampă de lansare e scriitorilor avangardiști. Tot în această perioadă, ajunge la conducerea ziarului „Facla” și scrie pentru „Evenimentul zilei”, „Gândirea” și „Adevărul literar și artistic”. De activitatea la „Contimporanul” îl leagă și prietenia cu Ion Barbu. În anul 1924, devine licențiat în drept, însă nu va profesa niciodată, iar în anul 1925, debutează editorial publicând volumul proză scurtă „Descântecul și Flori de lampă”.
În anul 1928, scriitorul se implică în viața politică, devenind deputat de Roman din partea Partidului Național Țărănesc, funcție pe care o va ocupa timp de patru ani. În anul 1930, publică volumul „Paradisul suspinelor”, iar în perioada 1938-1944, ocupă funcția de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.
Publicarea unor articole incomode are drept consecință eliminarea lui de pe lista Uniunii Scriitorilor, în anul 1950. În 1954, acesta este înlăturat și din presă ca urmare a colaborării la „Evenimentul zilei”.
În anul 1964, cu doar câteva zile înainte de a înceta din viață, apare volumul de poezii „Ora fântânilor”, acesta conținând textele publicate în periodice.
Bolnav de cancer la ficat, se stinge din viață în data de 6 iulie 1964 și va fi înmormântat în cimitirul Bellu din București.
- Dor de mare de Ion VineaLimba și literatura română
Dor de mare este o poezie semnată de Ion Vinea, scriitor român a cărui operă îmbină elemente simboliste, suprarealiste, dar și avangardiste. Poezia dor de mare redă în manieră simbolistă tema singurăt (…)
- Drum de Ion VineaLimba și literatura română
Drum este titlul unei poezii scrise de Ion Vinea, unul dintre poeții reprezentativi pentru curentul simbolist și pentru mișcarea de avangardă din literatura română. Tema pe care o abordează poezia est (…)
- Întâlnire de Ion VineaLimba și literatura română
Întâlnire este denumirea uneia dintre poeziile semnate de Ion Vinea, unul dintre poeții care au reprezentat mișcarea de avangardă și exponent al simbolismului și suprarealismului. Opera a fost scrisă (…)
- Lunatecii de Ion VineaLimba și literatura română
Lunatecii este numele unuia dintre cele patru romane scrise de Ion Vinea și a fost publicat pentru întâia oară în anul în anul 1965, la Editura pentru Literatură din București. Opera face foarte multe (…)
- Ora fântânilor de Ion VineaLimba și literatura română
Ora fântânilor este o poezie scrisă de Ion Vinea și publicată pentru întâia oară în anul 1938, în revista „Viața românească”. Autorul a ales același nume și pentru volumul de poezii care apare la Edit (…)
- Orizonturi de Ion VineaLimba și literatura română
Orizonturi este titlul unei poezii semnate de Ion Vinea, poet și scriitor român în a cărui operă se îmbină elementele simboliste, suprarealiste, dar și avangardiste. Textul face parte din volumul „Ora (…)
- Revedere de Ion VineaLimba și literatura română
Revedere este o poezie scrisă de unul dintre reprezentanții suprarealismului în România, Ion Vinea. Acesta este cunoscut ca poet și prozator simbolist și conducător al revistei „Contemporanul”, deveni (…)
- Vocula de Ion VineaLimba și literatura română
Vocula este o poezie scrisă de Ion Vinea și publicată într-o ediție reeditată a volumului „Ora fântânilor”. Tema pe care o abordează autorul este cea a morții, însă maniera în care este privit acest s (…)