Ion Vinea

Ion Vinea a fost poet și scriitor român, în operele sale regăsindu-se elemente simboliste, suprarealiste, dar și avangardiste.

Ion Vinea | Opera

1. Poezii, poeme în proză

  • Descântecul și Flori de lampă (1925)
  • Paradisul suspinelor (1930)
  • Ora fântânilor (1964)
  • Poeme (1969 - postum)
  • Ornic nesupus: versuri - Poezii de duminică (1993 - postum)

2. Proză, publicistică

  • Lunatecii (1965 - postum)
  • Venin de mai (1971- postum)
  • Publicistică literară (1977- postum)
  • Săgeata și arabescul. Articole și pamflete (1984 - postum)

Ion Vinea | Date despre autor

Ion Vinea s-a născut în data de 17 aprilie 1895, în Giurgiu, într-o familie cu origini grecești, numele său adevărat fiind Ioan Eugen Iovanaki (Iovanache).  

Întrucât familia se mută la București, urmează școala primară la Institutul Sfânta Vineri, iar studiile liceale la secția clasică a Liceului Sfântul Sava.

În anul 1912, licean fiind, împreuna cu Tristan Tzara și Marcel Iancu pune bazele revistei „Simbolul”, prilej cu care scrie și publică primele poezii simboliste. Un an mai târziu, începe colaborarea cu reviste precum „Noua revistă română”, „Rampa”, „Facla” și „Seara”.  

În anul 1917, se căsătorește cu Ana-Maria Băjescu Oardă, viitoarea poetă Tana Quil, însă mariajul este unul de scurtă durată. Va mai avea încă trei soții, pe Nelly Cutava, pe Henriette Yvonne Stahl și pe Elena Oghină.

În perioada 1922 - 1932, Ion Vinea fondează revista „Contimporanul”, aceasta devenind principala rampă de lansare e scriitorilor avangardiști. Tot în această perioadă, ajunge la conducerea ziarului „Facla” și scrie pentru „Evenimentul zilei”, „Gândirea” și „Adevărul literar și artistic”. De activitatea la „Contimporanul” îl leagă și prietenia cu Ion Barbu. În anul 1924, devine licențiat în drept, însă nu va profesa niciodată, iar în anul 1925, debutează editorial publicând volumul proză scurtă „Descântecul și Flori de lampă”.

În anul 1928, scriitorul se implică în viața politică, devenind deputat de Roman din partea Partidului Național Țărănesc, funcție pe care o va ocupa timp de patru ani. În anul 1930, publică volumul „Paradisul suspinelor”, iar în perioada 1938-1944, ocupă funcția de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.  

Publicarea unor articole incomode are drept consecință eliminarea lui de pe lista Uniunii Scriitorilor, în anul 1950. În 1954, acesta este înlăturat și din presă ca urmare a colaborării la „Evenimentul zilei”.  

În anul 1964, cu doar câteva zile înainte de a înceta din viață, apare volumul de poezii „Ora fântânilor”, acesta conținând textele publicate în periodice.

Bolnav de cancer la ficat, se stinge din viață în data de 6 iulie 1964 și va fi înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Produsele noastre pentru Ion Vinea