Comentariu

Introducere

În orice introducere a unui eseu sau comentariu despre „Odaia bunicului” trebuie să menționezi apartenența operei la un anume curent literar, precum și situarea acesteia în cadrul volumului de versuri în care a fost publicată pentru prima dată. Reține faptul că o introducere corespunzătoare va convinge de la bun început profesorul corector de calitatea eseului/comentariului tău.

Exemplu

„Odaia bunicului” este o poezie tradiționalistă scrisă de Ion Pillat și publicată în volumul intitulat „Pe Argeș în sus”, apărut în anul 1923. Textul ia forma unei monografii a unui spațiu al trecutului, care, în aparență, este neatins de timp, păstrând atmosfera și valorile de odinioară.

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul poeziei „Odaia bunicului” trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație, oferind o perspectivă inedită asupra prezervării trecutului. Fiecare cuvânt ce formează titlul unei opere literare este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul operei („Odaia bunicului”) face trimitere la un spațiu aparent imun la trecerea timpului. Asemeni unei capsule a timpului, această încăpere adăpostea un om ale cărui principii și stil de viață le reflectă încă, în ciuda dispariției locatarului. Astfel, întreaga viață a bunicului pare să fi fost păstrată în odaia acestuia, acesta părând să respire prin pereții camerei sale.

Tema

O analiză completă a oricărui text literar conține în mod obligatoriu informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Odaia bunicului”, avem de-a face cu tema trecerii ireversibile a timpului. Cu toate acestea, spațiul descris pare a sfida această idee, pre...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in