Comentariu pe strofe

Poezia „Lumina, iarna”, al cărei autor este Ion Pillat, a apărut pentru prima dată în volum în anul 1928. Întrucât zugrăvește un tablou din natură într-un anotimp bine determinat (iarna), creația de față este un pastel. Volumul de versuri ce conține această operă este intitulat „Limpezimi”, regăsindu-se astăzi în diverse alte cărți ce reunesc creații ale lui Pillat.

Titlul poeziei („Lumina, iarna”) este deosebit de sugestiv, în primul rând fiindcă anotimpul ales este un puternic simbol pentru ultima perioadă din cadrul existenței umane (de aici și expresia „iarna vieții”). Astfel, eul liric își exprimă, în poezia de față, sentimentele și trăirile ce corespund cu perioada în care acesta se găsește: apusul vieții sale. Confruntat cu această realitate, el se oprește asupra luminii pe timp de iarnă, o lumină-simbol care îl aduce mai aproape de Divinitate.

Opera este structurată în patru strofe a câte patru versuri fiecare, deschizându-se cu o afirmație aparent simplă („A nins”). Scopul acestui început este acela de a stabili atât contextul interior, cât și pe cel exterior al celor exprimate prin intermediul poeziei. Acest context este unul hibernal, atât din punct de vedere fizic (anotimpul în sine), cât și emoțional. „A nins” a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in