Comentariu

...

Tema

Tema este un aspect important în analiza unei opere literare. Aceasta trebuie identificată având în vedere motivele literare predominante și mesajul transmis de către autor prin versurile poeziei. Astfel, în analiza temei vom urmări ceea ce se sugerează prin titlul poeziei, tonul autorului, totalitatea motivelor literare și sentimentele transmise.

Exemplu

În poezia „Casa amintirii” este abordată tema trecutului. Aceasta este susținută de numeroase motive litera…

...

Interpretarea versurilor

Interpretarea versurilor este o parte importantă a analizei operei lirice, deoarece aceasta relevă toate trăsăturile definitorii ale viziunii artistice a poetului. Poezia analizată are un bogat conținut poetic, plin de substraturi și subînțelesuri mascate în figuri de stil și imagini artistice.

Exemplu

Poezia debutează cu reluarea titlului în cel dintâi vers. În prima strofă, poetul descrie casa copilăriei prin bogate imagini artistice și figuri de stil care creează o atmosferă idilică. Spațiul arhaic este…

...

Caracteristici ale limbajului poetic

Caracteristicile limbajului poetic plasează opera în unicitate și în eternitate. Limbajul este unul dintre elementele care conturează viziunea despre lume a unui autor. El trebuie analizat din punct de vedere al sensurilor figurate, al sentimentelor și stărilor transmise cititorului și al mesajului poeziei. Poezia tradiționalistă a lui Ion Pillat prezintă un bogat limbaj artistic, plin de sensuri figurate și imagini artistice care scot în evidență sentimentele poetului.

Exemplu

Ion Pillat utilizează în scrierea poeziei „Casa amintirii” un limbaj poetic de un lirism profund, specific tradiționalist. Acesta se evidențiază prin figuri de stil cu semnificații profunde, personificări, comparații, metafore și epitete care dau sensuri inedite versurilor, dar și prin b…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in