Operă lirică
Genul liric cuprinde opere literare în versuri, în care autorul își exprimă în mod direct trăirile și gândurile, cu ajutorul procedeelor artistice. Aceste procedee sunt figuri de stil, cu ajutorul cărora se creează imagini artistice. Într-o operă lirică se remarcă prezența eului poetic, alături de absența personajelor, a întâmplărilor, a acțiunii. Din acest motiv, textele lirice nu se pot nara (povesti).
Poezia „Aci sosi pe vremuri” este inclusă în volumul de poezii intitulat „Pe Argeș în sus” și semnat de Ion Pillat. Prima publicare a volumului a avut loc în anul 1923, „Aci sosi pe vremuri” fiind denumit „capodopera lirică a scriitorului” de către criticul literar George Călinescu.
Titlul face trimitere la reunirea trecutului și a prezentului, până se ajunge la identificarea celor două. Timpul trecut sugerează nostalgia eului poetic, datorată unei îndelungi meditații asupra trecerii ireversibile a timpului. De aici provine imaginea trecutului care pare că îl „prinde din urmă”, în timp ce în gândurile eului liric sălășluiește o lume demult apusă.
Tema poeziei este repetabilitatea destinului uman, datorată ciclicității universale. Poetul însuși declara în volumul „Mărturisiri”, apărut în anul...