Tema și viziunea despre lume

Tema poeziei Aci sosi pe vremuri este o meditație asupra timpului trecător și a condiției umane. Pentru a înțelege mai bine cum a transpus autorul această idee în versuri, dar și pentru a înțelege viziunea lui Ion Pillat, te sfătuim să citești eseul pe care ți l-au pregătit profesorii noștri de limba română.

Tema și viziunea despre lume a autorului pot fi reperate de către cititor încă din primele strofe ale poeziei. Astfel, primul distih poate fi considerat incipitul poemului și definește, prin intermediul metaforelor «casa amintirii cu-obloane și pridvor» și «păienjeni zăbreliră și poartă, și zăvor» un spațiu spiritual al strămoșilor, totodată sugerând trecerea ireversibilă a timpului. De asemenea, al doilea distih evidențiază ideea că vremea s-a oprit în loc, viața strămoșilor a rămas încremenită în timp, iar trecutul capătă o aură legendară: «de când luptară-n codru și poteri, și haiduc».

Tot în manieră tradiționalistă, distihul al treilea deschide planul trecutului, al iubirii de odinioară a bunicilor. Următoarele strofe compun o lume de mult apusă în care autorul prezintă o frumoasă poveste de dragoste, plină de emoție, pe care o trăiseră bunicii săi.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in