Particularități ale textului poetic

„Aci sosi pe vremuri” este un poem tradiționalist publicat în volumul de poezii apărut în anul 1923, semnat de Ion Pillat și intitulat „Pe Argeș în sus”. Considerat a fi capodopera lirică a scriitorului de către criticul literar George Călinescu, poemul „Aci sosi pe vremuri” aparține curentului literar tradiționalist, fiind orientat către universul existențial rustic și în direcția valorilor naționale precum folclorul sau istoria. 

Titlul operei („Aci sosi pe vremuri”) face trimitere la ideea identificării trecutului cu prezentul. Adverbul „aci”, întâlnit aici în formă populară, alături de verbul la timpul perfect simplu „sosi” și de locuțiunea adverbială de timp „pe vremuri”, sugerează repetabilitatea și retrăirea experiențelor specifice fiecărei generații. Astfel, fiecare generație în parte se bucură de experiența vieții într-un mod similar cu cel al predecesorilor. De asemenea, titlul sugerează „prinderea din urmă” a viitorului de către trecut, atmosfera fiind predominant nostalgică, melancolică. 

În poemul „Aci sosi pe vremuri”, cele două teme predominante sunt iubirea și timpul. Surprinse într-o construcție structurată după norme clasice, aceste două tematici se completează reciproc. Astfel, universul rural idealiz...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in