Eseu

Acest eseu a fost conceput astfel încât să îți ofere cele mai importante informații despre poemul „Aci sosi pe vremuri”, de Ion Pillat. Opera se numără printre lecturile obligatorii cu care trebuie să te familiarizezi foarte bine în vederea rezolvării corecte a subiectului de examen. Eseul cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema poeziei, motive literare, eul liric, elemente de prozodie.

Poemul „Aci sosi pe vremuri” a fost publicat în volumul de poezii semnat de Ion Pillat și intitulat „Pe Argeș în sus”. Volumul a apărut în anul 1923, iar „Aci sosi pe vremuri” este considerat de către criticul literar George Călinescu drept capodopera lirică a scriitorului. Atașamentul acestuia față de casa, familia și moșia copilăriei este puternic evidențiat în acest poem.

Titlul se compune dintr-o propoziție întreagă („Aci sosi pe vremuri”) și sugerează apropierea trecutului și a prezentului, până la identificarea celor două. Tonul meditativ al titlului denotă nostalgia eului liric apărută odată cu meditația asupra trecerii ireversibile a timpului. Astfel, se creează impresia cum că trecutul l-ar „prinde din urmă”, în timp ce în gândurile acestuia sălășluiește o lume demult apusă.

Tema poeziei ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in