Lock

Comentariu pe strofe

Lock

Un comentariu pe strofe al poeziei Aci sosi pe vremuri îți va fi de folos pentru a înțelege și pentru a descifra secvențele poetice în care poate fi împărțit textul. În prima parte a eseului vei afla informații generale despre poezie, iar apoi vei putea citi cum au interpretat profesorii noștri de limba română fiecare vers al textului poetic.

„Poemul „Aci sosi pe vremuri” este compus din 19 distihuri și un monovers final, cu rolul de laitmotiv, care poate fi interpretat ca o concluzie a discursului liric. Strofele de câte...

...Primul distih, care poate fi considerat și incipitul poemului, scoate în evidență trecerea ireversibilă a timpului prin metaforele «casa amintirii cu obloane și pridvor» sau «păienjeni zăbreliră și poartă și zăvor» și, totodată, redă un spațiu spiritual al strămoșilor. Cel de-al doilea distih transmite ideea că timpul s-a oprit în loc, iar totul îmbracă o aură legendară, fiind evocate personaje din vremuri de mult trecute, «de când luptară-n codru și poteri, și haiduc».

Cu ajutorul celei de-a treia strofe, poetul ne introduce într-o frumoasă și emoționantă poveste de dragoste, cea trăită de bunicii săi: «Aci sosi pe vremuri bunica-mi Calyopi». Aflăm, astfel, în cea de-a patra strofă, cum s-a petrecut întâlnirea dintre cei doi: bunicul a așteptat nerăbdător sosirea berlinei care o aducea pe bunica: «Nerăbdător bunicul pândise de la scară/ Berlina legănată prin lanuri de secară»...

...Concluzionând, putem spune că poezia „Aci sosi pe vremuri”, de Ion Pillat, este reprezentativă pentru tradiționalism...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in