Lock

Aci sosi pe vremuri

Lock

Aci sosi pe vremuri, poezia scrisă de Ion Pillat a apărut pentru prima dată în revista „Letopiseții”, iar apoi a fost inclusă în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923.

Textul este unul reprezentativ pentru tradiționalism, curent literar care promovează tradiția și credințele religioase ortodoxe românești, manifestând simpatie pentru țăranul român și respingând orice influențe străine, considerate primejdioase pentru cultura națională, și a fost considerată de către criticii literari ai vremii drept o capodoperă a poetului. În poezia Aci sosi pe vremuri, tradiționalismul se manifestă prin idilizarea trecutului într-un cadru rustic și prin curgerea ireversibilă a timpului.

Fiind o poezie tradiționalistă, Aci sosi pe vremuri face parte din categoria operelor incluse în programa școlară, dar și a celor pe care trebuie să le studiezi pentru examenul de Bacalaureat la limba română.

Mai multe informații legate de interpretarea versurilor, tema poeziei, semnificația titlului sau versificație vei afla citind fiecare capitol al acestui eBook despre poezia lui Ion Pillat. Explicațiile de aici te vor ajuta să înțelegi paralela pe care o face poetul între trecut și prezent, să poți scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume, dar și să demonstrezi că Aci sosi pe vremuri este un text poetic care aparține tradiționalismului. În plus, fișa de lectură pe care o găsești aici îți va fi de folos pentru a înțelege mesajul poeziei și pentru a reține cât mai repede și structurat informațiile.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Aci sosi pe vremuri

[9]
Review-urile utilizatorilor
 • 06/25/2019
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Perfect sintetizat, fără termeni sofisticați, fără clichée. Ideea textului poetic se desprinde ușor, iar argumentele pentru încadrarea în tradiționalism sunt excelente.
 • 02/12/2023
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  i am citit acest eseu si profesoarei de la clasa si in mare parte e bine , cuprinde toate cerintele din baremul de bacalaureat si este usor de retinut
 • 05/09/2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  UTIL! DE MARE FOLOS!
 • 10/31/2016
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bun !!!!!! Ajutator si toate cele sunt foarte multumit, bravo.