Ion Pillat
Născut în data de 31 martie 1891 la București, Ion Pillat a fost un academician, antologist, editor, eseist, poet tradiționalist și publicist român.
Ion Pillat | Opere incluse în programa pentru examnul de Bacalaureat
- Aci sosi pe vremuri
Ion Pillat | Opera
Moștenirea literară a lui Ion Pillat rămâne vie, iar dintre operele sale cele mai reprezentative sunt următoarele volume de versuri:
- Visări păgâne, 1912
- Eternități de o clipă, 1914
- Amăgiri, 1914
- Grădina între ziduri, 1919
- Pe Argeș în sus, 1923
- Satul meu, 1925
- Biserica de altădată, 1926
- Florica, 1926
- Întoarcere, 1928
- Limpezimi, 1928
- Caietul verde, 1932
- Scutul Minervei, 1934
- Poeme într-un vers, 1936
- Țărm pierdut, 1937
- Umbra timpului, 1939
- Balcic, 1942
- Împlinire, 1942
- Asfodela, 1943
- Antologia poeților de azi
Ion Pillat | Date despre autor
Este binecunoscut faptul că scriitorul a fost nepotul lui Ion Brătianu, un faimos politician român. Acesta este evocat în volumul nepotului său, intitulat „Pe Argeș în sus”, în poeme precum „Bunicul”, „Bunica”, „Aci sosi pe vremuri” sau „Ochelarii bunicului”.
După terminarea liceului, Ion Pillat pleacă la Paris împreună cu mama sa, continuându-și studiile acolo. În Franța a descoperit arta gotică, inspirându-se pentru prima sa poezie, intitulată „În catedrală”. În 1910, Ion Pillat s-a înscris la Sorbona, unde a studiat istoria și geografia, dar a făcut în paralel și dreptul.
În 1911, Titu Maiorescu i-a publicat o parte din poezii în revista „Convorbiri literare”. În 1913 a obținut licența în litere la Paris și a participat la campania din Bulgaria în timpul războiului balcanic. A obținut în 1914 și licența în drept, apoi a revenit definitiv la București, unde a publicat volumul „Eternități de-o clipă”.
Împreună cu Tudor Arghezi, Ion Pillat a publicat în 1922 revista „Cuget românesc”, urmând ca, în 1925, să publice volumul „Satul meu”. A publicat „Poeme într-un vers”, inspirate puternic de haiku și tehnica poemelor într-un vers din literatura chineză și din literatura japoneză.
În 1936, Ion Pillat a fost distins cu Premiul național pentru literatură și a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 1944, sub titlul „Poezii”, a apărut întreaga sa operă lirică, scrisă în perioada 1906 - 1941.
În data de 17 aprilie 1945, scriitorul a suferit o congestie cerebrală, în urma căreia a decedat.
Produsele noastre pentru Ion Pillat
- Aci sosi pe vremuriLimba și literatura română
Aci sosi pe vremuri, poezia scrisă de Ion Pillat a apărut pentru prima dată în revista „Letopiseții”, iar apoi a fost inclusă în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923. Textul este unul repr (…)
- Amurg în deltă de Ion PillatLimba și literatura română
Amurg în deltă este o poezie scrisă de Ion Pillat și reprezentativă pentru specia pastelului (creație cu conținut liric prin care eul liric descrie un tablou din natură). În „Amurg în deltă”, Ion Pill (…)
- Arta poetică de Ion PillatLimba și literatura română
Arta poetică este o poezie scrisă de Ion Pillat, unul dintre poeții în a cărui operă se întâlnesc atât elemente parnasianiste și simboliste, cât și trăsături tradiționaliste. După cum deducem încă din (…)
- Casa amintirii de Ion PillatLimba și literatura română
Casa amintirii este o poezie scrisă de Ion Pillat și reprezentativă pentru curentul tradiționalist. Tema pe care o abordează poetul este reprezentată de rememorarea nostalgică a trecutului. La fel ca (…)
- Casa din deal de Ion PillatLimba și literatura română
Casa din deal este o poezie scrisă de Ion Pillat și inclusă în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923. Opera este una reprezentativă pentru tradiționalism, printre caracteristicile acestui c (…)
- Castanul cel mare de Ion PillatLimba și literatura română
Castanul cel mare este numele unei poezii scrise de Ion Pillat și incluse în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923. Textul are la bază relația dintre om și natură, autorul făcând corelație (…)
- Cămara de fructe de Ion PillatLimba și literatura română
Cămara de fructe este o poezie ce poartă semnătura lui Ion Pillat, fiind inclusă în volumul „Pe Argeș în sus”, apărut în anul 1923. Tema pe care o abordează opera este reprezentată de trecut, „cămara (…)
- Copil de-odinioarăLimba și literatura română
Copil de-odinioară este titlul unei poezii semnate de Ion Pillat, a cărei publicare a avut loc în anul 1928, în cadrul volumului „Limpezimi”. Opera face trimitere la copilărie și trecerea ireversibilă (…)
- Ctitorii de Ion PillatLimba și literatura română
Ctitorii este o poezie scrisă de Ion Pillat și reprezentativă pentru tradiționalism. Tema pe care o abordează poetul face referire la trecerea ireversibilă a timpului, eul liric manifestându-și nostal (…)
- În vieLimba și literatura română
Poezia În vie este un pastel care poartă semnătura lui Ion Pillat, fiind inclusă în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923. Poeziile din cadrul acestui volum fac parte din etapa de creație t (…)
- Lumina, iarna de Ion PillatLimba și literatura română
Poezia „Lumina, iarna” a fost scrisă de Ion Pillat și publicată pentru prima oară în volumul de versuri intitulat „Limpezimi”, în anul 1928. Opera face parte din categoria pastelurilor și prezintă un (…)
- Odaia bunicului de Ion PillatLimba și literatura română
Odaia bunicului este o poezie scrisă de Ion Pillat și publicată pentru prima oară în anul 1923 în volumul intitulat „Pe Argeș în sus”. Opera face parte din curentul tradiționalist și este construită c (…)
- Stele de Ion PillatLimba și literatura română
Stele este o poezie scrisă de Ion Pillat și reprezentativă pentru curentul tradiționalist, poetul fiind, de altfel, unul dintre reprezentanții acestuia. Tema pe care o abordează opera este natura, în (…)
- Timpul de Ion PillatLimba și literatura română
Timpul este o poezie scrisă de Ion Pillat, unul dintre reprezentanții tradiționalismului în literatura română. Poetul abordează o temă des întâlnită în lirica sa, și anume, trecerea ireversibilă a tim (…)