Rezumat

Schița „Un pedagog de școală nouă”, pentru care poți citi aici un rezumat complet, este una dintre operele incluse în programa pentru disciplina limba și literatura, pentru clasa a IX-a, întrucât abordează tematica „Școala”. Dacă nu ai apucat încă să citești acest text sau dacă nu îți amintești unele detalii semnificative, acest rezumat este ajutorul de care ai nevoie pentru a putea răspunde la întrebările profesorului de limba română și la exercițiile din manual.

A doua parte a schiței surprinde „Inspecția” derulată la una din orele pedagogului Rostogan la care acesta aplică, bineînțeles, aceeași metodă intuitivă modernă. Pedagogul tratează cu duritate elevii care nu dau răspunsuri pe placul său, indiferent de corectitudinea acestora. Așadar, când la întrebarea sa „Și cine era Trăian?”, un elev răspunde „El era un om bun.”, pedagogul se arată peste măsură de mulțumit, gâdilat în orgoliul său patriotic. De asemenea, indiferent de răspunsul oferit de elev, pedagogul îi atribuia jigniri, cum ar fi „prostovane” (apelativ primit nu în „admonețiune, ci înspre încurajare” de cei ce răspund pe placul profesorului), „măgarule”, „loază”, „boule” etc. Inspectorul se arată mulțumit de creativitatea cu care răspund elevii, lăudându-l pe Rostogan pentru metoda sa.

A treia parte a schiței ne prezintă „Ajunul examenelor”, pedagogul Rostogan încercând să instruiască elevii pentru proba finală. Acesta oferă indicații referitoare la vestimentația corespunzătoare într-un asemenea context și ține și o prelegere despre respectul pe care elevii trebuie să îl dovedească adulților, examenul fiind unul la care pot asista și părinții copiilor.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in