Comentariu

Introducere

Datorită faptului că este primul contact cu materialul tău, este esenţială structurarea clară a introducerii comentariului. Aceasta trebuie să cuprindă informațiile cele mai importante despre operă. Trebuie să menționezi în ce perioadă a fost publicată, dar și să o încadrezi într-un gen literar, în cazul acesta fiind vorba despre o operă epică, mai precis, o schiță.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de operă, precum: numele acesteia și al autorului, personajele principale etc. Având o introducere corectă și promițătoare vei atrage atenția profesorului corector încă de la începutul lucrării, iar astfel vei avea șanse mai mari de a obține un punctaj bun.

Exemplu

Schița „Triumful talentului”, scrisă de către Ion Luca Caragiale, a apărut în volumul „Momente, Schiţe, Amintiri”, publicat în anul 1908. Personajele în jurul cărora se desfășoară acțiunea sunt doi colegi, Niță Ghițescu și Ghiță Nițescu, primul fiind per…

...

Semnificația titlului

Eseul tău trebuie să conțină și informații referitoare la titlul schiței, acesta anticipând conţinutul textului narativ. În cazul a…

...

Tema

Eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema schiței, aceasta influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important să menționezi tema schiței, pentru că ea concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

 Tema pe care o abordează schița „Triumful talentului…

...

Rezumat scurt

Rezumatul schiței „Triumful talentului” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii. Eseul trebuie să conțină informațiile necesare pentru prezentarea evoluției acțiunii și a personajelor. Totodată, în cazul unui rezumat scurt, trebuie să eviți detaliile care ar putea complica prea mult textul. Este suficient să prezinți doar momentele importante din desfășurarea acțiunii.

Exemplu

  Personajele în jurul cărora se desfășoară acțiunea sunt doi colegi, Niță Ghițescu și Ghiță Nițescu, primul fiind personajul principal, care este prezentat atât în copilărie, ca elev în școala primară, cât și ca adult, în timp ce încearcă să își găsească o slujbă. 

În școala primară, cei doi elevi erau greu de deosebit, cu o …

...

Caracterizarea personajelor

Caracterizarea lui Niță Ghițescu, personajul principal al schiței Triumful talentului, trebuie să aibă în vedere statutul pe care i-l conferă autorul în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care acesta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje. În cazul său, definitorie  este relația pe care o are cu personajul secundar, construit ca opusul său.

Niță este caracterizat de către autor atât prin caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă. Fiind vorba despre o schiță, portretul său nu este foarte bine conturat, autorul prezentând doar câteva dintre trăsăturile sale de caracter.

Exemplu

Lui Niță Ghițescu autorul îi face portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin cel al caracterizării indirecte, prin ochii altor personaje sau pornind d…

...

Demonstrație schiță

Într-un eseu în care trebuie să demonstrezi apartenența textului la o specie literară trebuie să scoți în evidență trăsăturile operei, care o încadrează în acea categorie, în cazul nostru fiind vorba despre schiță. Este important să precizezi mai multe caracteristici ale acestei specii literare și să explici în ce măsură se regăsesc acestea în textul lui Caragiale. 

Exemplu

Schița este o operă epică în proză, de dimensiuni reduse, care are o acțiune sim…

...

Operă epică

Apartenența la specie trebuie să scoată în evidență trăsăturile operei care o încadrează într-un anumit gen literar. În cazul acesta este vorba despre o operă epică. Trebuie să demonstrezi faptul că textul are suficiente caracteristici pentru a fi încadrat în categoria operelor epice.

Exemplu

Genul epic este genul literar ce cuprinde opere scrise în proză, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate prin intermediul acțiunii și al personajelor, în mod indirect. O operă epică este și schița „Triumful talentului”. 

Primele trăsături ce definesc genul epic identificate în acest text sunt reprezentate de…

...

Încheiere

Concluzia trebuie să sintetizeze și să susțină conținutul eseului, dar poate include și o opinie persona…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in