Caracterizarea lui Ghiță Nițescu

Personajul Ghiță Nițescu din schița Triumful talentului este construit în antiteză cu Niță Ghițescu. Îți va fi mai ușor să realizezi o caracterizare a acestui personaj dacă vei citi cu atenție explicațiile incluse de către profesorii Liceunet în acest eseu.

Ghiță Nițescu este personajul secundar al schiței, căruia Caragiale îi face portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin cel al caracterizării indirecte, prin ochii altor personaje sau pornind de la acțiunile pe care acesta le întreprinde. Esența personajului este în cea mai mare parte prezentată în raport de opoziție cu personajul principal al operei, colegul său, Niță Ghițescu. Astfel, cele mai multe trăsături definitorii ale personajului Ghiță Nițescu sunt prezentate ca fiind antitetice cu cele ale lui Niță Ghițescu, cu excepția faptului că ambii erau «potriviţi la-nvăţătură şi la purtare». 

Prin caracterizare directă aflăm că Ghiță scria cum «nu se poate mai», din cauză că îi degeraseră degetele, în timp ce Niță era un exemplu în caligrafie. Prin același procedeu este prezentat și statutul social al lui Ghiță, care făcea parte dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind «negustor cu dare de mână», în timp ce Niță era «copil sărman».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in