Momentele subiectului

Scrisă în anul 1900 și publicată apoi în volumul „Momente și schițe”, opera „Tren de plăcere” îl are drept autor pe I.L. Caragiale, unul dintre cei mai fini psihologi ai literaturii române. Talentul său de a surprinde și a satiriza defectele întâlnite în societate, precum și măiestria cu care acesta zugrăvește tipuri umane sunt evidențiate în schița „Tren de plăcere”.

Întrucât este vorba despre o operă epică, acțiunea schiței este organizată în momente ale subiectului. Nu se respectă, însă, ordinea clasică (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant, deznodământul), acțiunea începând cu intriga.

Intriga

Aceasta este reprezentată de hotărârea cuplului format din Mița și Mialache Georgescu să plece într-o călătorie la Sinaia cu „trenul de plăcere” (confuzie deliberată, care reflectă ignoranța personajelor): „S-a hotărât, care va să zică...”. Trenul pleca într-o după amiază de sâmbătă din Gara de Nord, la trei fără cinci. Cei doi nu plănuiesc să călătorească singuri, ci împreună cu Ionel și „gramama” (bunica), mama Miței.

Expozițiunea

În expozițiune au loc pregătirile de plecare. Femeile își aleg cu grijă ținutele, după care îl îmbracă pe Ionel în „uniforma de vânători”, care semăna cu cea a prințu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in