Demonstrație schiță

„Tren de plăcere” este una dintre schițele scrise de Ion Luca Caragiale și este posibil să o studiezi în clasa a IX-a, atunci când vei parcurge capitolul „Familia”. Cel mai probabil, vei primi drept temă redactarea unui eseu prin care să demonstrezi că textul este o schiță, motiv pentru care ne-am gândit că un ajutor și o sursă de inspirație din partea profesorilor Liceunet ar fi binevenite. Astfel, citind acest eseu vei afla care sunt argumentele care demonstrează apartenența textului la această specie literară, dar îți va fi și mult mai ușor să îți reamintești firul epic al operei. 

Prima trăsătură a textului ce denotă apartenența la specia schiței se referă la dimensiunile sale reduse. Numărul de cuvinte al operei este limitat, schița prezentând un singur episod din viața familiei Georgescu. Firul narativ al operei este, de asemenea, lipsit de complexitate și amploare, urmărind modul în care o familie burgheză din București își petrece o zi în stațiunea montană Sinaia. Așadar, spațiul și timpul în care se desfășoară acțiunea sunt restrânse, accentul fiind pus pe comicul situației ce se creează odată ajunși în Sinaia, în după-masa și seara zilei respective. 

O altă trăsătură a schiței este o oarecare precizie în delimitarea spațiului în care are loc acțiunea, prin inserarea de nume de orașe, străzi sau localuri. În cazul acestei schițe, naratorul precizează clar faptul că familia pleacă din București, de pe strada Zece Mese, spre Sinaia, mergând cu «trenul de plăcere».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in