Repausul dominical

Repausul dominical este o operă scrisă de Ion Luca Caragiale și publicată pentru prima dată în anul 1909, în revista „Universul”.

Opera are ca temă necesitatea unei zile pentru repaus, iar episodul pe care Ion Luca Caragiale îl narează are ca punct de plecare o reglementare din anul 1897 care prevedea ca toate zilele de duminică și zilele de sărbătoare să fie libere. Totodată, autorul scoate în evidență ideea că petrecerile spontane sunt mult mai reușite decât cele planificate cu multă vreme înainte.

Prin intermediul acestei schițe, Caragiale descrie burghezia Bucureștilor de la începutul secolului XX ca fiind preocupată îndeosebi de bunăstare și distracție.

Subiectul acestei opere, dar și alte detalii importante cum ar fi apartenența la specia schiței au fost explicate în materialele pe care ți le pun la dispoziție editorii Liceunet. De asemenea, aici vei găsi informații despre cum se redactează o fișă de lectură, rezumatul, momentele subiectului sau un comentariu de tipul celui de la examenul de Bacalaureat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Repausul dominical

[4]
Review-urile utilizatorilor
 • 10.02.2020
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  Super
 • 06.05.2021
  Scris de Elev in clasa a 9-a
 • 11.12.2020
 • 11.12.2020
  Scris de Elev in clasa a 9-a