Lock

Rezumat pe acte

Lock

Rezumatul pe care îl găsești pe această pagină te va ajuta să îți amintești ce se petrece în fiecare dintre cele patru acte ale comediei „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale. Iar dacă nu ai citit textul, nu îți va fi greu să înțelegi care este tema aleasă de autor și ce încearcă să transmită cititorilor.

„O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice, pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin existența personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice.

Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești. Compozițional, tehnica „bulgărelui de zăpadă” direcționează acțiunea piesei grupate în patru acte și amplifică treptat conflictele acesteia.

Actul I

Primul act al comediei prezintă personajele: Ștefan Tipătescu, prefectul județului și Pristanda, polițistul. Aceștia citesc un articol din ziarul „Răcnetul Carpaților”, în care guvernul este acuzat că a lăsat județul în „ghearele unui bampir”. Discuția celor doi evidențiază faptul că misiunea de polițist nu-i ușoară, tocmai de aceea, pentru a-și întreține „famelia mare”, Pristanda încalcă regulile de câte ori are posibilitatea și trage „frumușel din condei”. Lucrurile încep să se precipite atunci când vine vorba despre o scrisoare de amor pe care Zoe Trahanache a pierdut-o. Această scrisoare ar fi fost adresată lui Ștefan Tipătescu, însă soția lui Zaharia Trahanache o pierde, scrisoarea ajungând la Cetățeanul turmentat. Profitând de slăbiciunea Cetățeanului turmentat, Cațavencu îl invită „la o țuică” și reușește să-i fure documentul. Acesta consideră că postul de deputat poate fi obținut mai ușor prin intermediul șantajului, comicul de limbaj sugerând, indirect, prostia: „vreau ce mi se cuvine după o luptă de atâta vreme, vreau ceea ce merit în orașul ăsta de gogomani unde sunt cel dintâi... între fruntașii politici”. Așadar, Cațavencu ajunge în posesia scrisorii de amor mult căutate de Zoe și se folosește de acest „avantaj”.

Actul II

Actul II prezintă o nouă numărare a voturilor, cu o zi înainte de alegeri și confruntarea celor două tabere politice, alcătuite, pe de o parte, din Ștefan Tipătescu, Zoe Trahanache, Zaharia Trahanache, iar pe de cealaltă parte, Nae Cațavencu, proprietarul ziarului „Răcnetul Carpaților”, susținut de „dăscălimea orașului”: Ionescu, Popescu, popa Pripici. În acest act, acțiunea evoluează în funcție de apariția și dispariția scrisorii și încercările zadarnice ale lui Pristanda de a obține scrisoarea. Ștefan Tipătescu cere arestarea lui Cațavencu, însă Zoe se opune și îi cere lui Tipătescu să îl susțină pe Cațavencu, pentru a recupera scrisoarea. Tipătescu îi promite lui Nae Cațavencu diferite...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in