Momentele subiectului

Inspirată de farsa electorală din 1883, comedia „O scrisoare pierdută” a fost publicată în 1885, la un an după ce a avut loc prima sa reprezentație pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Opera este a treia dintre cele patru piese de teatru scrise de Ion L. Caragiale.

Acțiunea comediei se desfășoară în conformitate cu momentele subiectului.

Expozițiunea

Astfel, în expozițiune, cititorul se familiarizează cu timpul și locul acțiunii: în capitala unui judeţ de munte, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tipătescu, prefectul judeţului, citeşte un articol din publicația intitulată „Răcnetul Carpaţilor”, în care guvernul este acuzat că a lăsat județul în „ghiarele unui vampir!...”.

Intriga

Intriga este reprezentată de pierderea scrisorii de dragoste adresată lui Zoe Trahanache și semnată de către însuși prefectul. Pristanda îi relatează lui Tipătescu despre misiunea de a afla discuțiile inamicilor politici, care aveau loc în casa lui Nae Caţavencu. El povesteşte că acolo se adunaseră membrii opoziției, din care făceau parte intelectualii. Ceea ce află Pristanda va deveni un fapt hotărâtor pentru subiectul piesei, deoarece acesta îl auzise pe Caţavencu spunându-le celorlalţi că deținea un document foarte important şi „scoate o scrisorică din portofel”.

Desfășurarea acțiunii

Desfășurarea a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in