Momentele subiectului
Inspirată de farsa electorală din 1883, comedia „O scrisoare pierdută” a fost publicată în 1885, la un an după ce a avut loc prima sa reprezentație pe scena Teatrului Național din București. Opera este a treia dintre cele patru piese de teatru scrise de Ion Luca Caragiale.
Acțiunea comediei se desfășoară în conformitate cu momentele subiectului.
Expozițiunea
Astfel, în expozițiune, cititorul se familiarizează cu timpul și locul acțiunii: în capitala unui județ de munte, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tipătescu, prefectul județului, citește un articol din publicația intitulată „Răcnetul Carpaților”, în care guvernul este acuzat că a lăsat județul în „ghiarele unui vampir!...”.
Intriga
Intriga este reprezentată de pierderea scrisorii de dragoste adresată lui Zoe Trahanache și semnată de către însuși prefectul. Pristanda îi relatează lui Tipătescu despre misiunea de a afla discuțiile inamicilor politici, care aveau loc în casa lui Nae Cațavencu. El povestește că acolo se adunaseră membrii opoziției, din care făceau parte intelectualii. Ceea ce află Pristanda va deveni un fapt hotărâtor pentru subiectul piesei, deoarece acesta îl auzise pe Cațavencu spunându-le celorlalți că deținea un document foarte important și „scoate o scrisorică din portofel”.
Desfășurarea acțiunii
Desfășurarea...