Relația dintre Ștefan Tipătescu și alte personaje

Relația dintre Tipătescu și Zoe

Piesa „O scrisoare pierdută” a fost interpretată pentru prima dată în anul 1884, pe scena Teatrului Național din București. Opera este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale) și de caracter, având o temă de factură realistă care constă în criticarea instituțiilor și moravurilor societății burgheze. Comedia pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin participarea personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice. Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești. Caragiale face referiri la fariseism, prostie, incultură, demagogie, fiind de părere că prin viziunea adoptată, mai exact, prin satirizarea defectelor umane se obține corectarea acestora. Astfel, trăsăturile personajelor sunt evidențiate prin intermediul surselor comicului (de caracter, limbaj, situație, nume). Personajele sunt caracterizate direct, de către autor, numele acestora reprezentând o sursă a comicului. Titlul comediei este ales în mod special de autor pentru a anticipa intriga piesei de teatru și a prezenta motivul izbucnirii conflictelor dintre personaje. Acest conflict constă în confruntarea politică a două forțe opuse. Intriga pornește de la pierderea unei scrisori intime, compromițătoare, fapt care stârnește o agitație nejustificată.

Cuplul Zoe Trahanache și Ștefan Tipătescu au rămas în istoria literaturii, relația dintre ei fiind una foarte strânsă, în condițiile în care Zoe era căsătorită cu Zaharia Trahanache. De altfel, Zoe a fost încadrată de critica literară în tipul cochetei adulterei, dar și al femeii voluntare, în vreme ce Tipătescu întruchipează tipul donjuanului, al primul amorez. Personaj principal, Ștefan Tipătescu este prefectul județului, pe care îl administrează ca și când ar fi propria moșie. Încă din primele rânduri ale comediei, Tipătescu este descris de Cațavencu în ziarul său „Răcnetul Carpaților”, drept un vampir care „suge sângele poporului”. După cum reiese din conflictul principal al piesei, Tipătescu este amantul lui Zoe Trahanache, soția celui mai bun prieten al său, Zaharia Trahanache. Ștefan Tipătescu este o persoană relativ slabă pe plan emoțional, mulțumită cu simpla idee că ar putea fi amantul perfect, iubit în aparență, fără a se dezvălui acest lucru publicului. Astfel, Tipătescu este prins într-un triunghi conjugal definit prin manipulare și subtilitate: Zoe-Zaharia-Ștefan.

Pe de cealaltă parte, Zoe Trahanache este unul dintre personajele principale ale textului, are un rol esențial în construirea conflictului comic, dat fiind faptul că ea pierde scrisoarea de dragoste pe care i-o adresează Tipătescu. De la acest eveniment banal, intriga comediei va lua amploare. Femeia este soția lui Zaharia Trahanache și amanta lui Tipătescu, ea fiind de fapt cea care îi manipulează pe ambii bărbați după bunul plac. Este ambițioasă, voluntară, obișnuită să domine și să-și impună voința. De altfel, i se subordonează Tipătescu, Trahanache și, diplomatic, chiar Cațavencu, unul dintre personajele care înțeleg exact rolul ei în viața publică a reședinței județului de munte. Speriată de șantajul lui Cațavencu, încearcă să-l convingă pe Tipătescu să accepte condițiil...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in