Relația dintre Nae Cațavencu și Pristanda

Opera „O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri și de caracter, având o temă de factură realistă, care constă în criticarea instituțiilor și moravurilor societății burgheze. Așa cum precizează autorul în partea de început, în care sunt prezentate personajele, acțiunea piesei se petrece în capitala unui județ de munte spre sfârșitul secolului al XIX-lea. 

Textul lui Caragiale este structurat în patru acte, iar acțiunea cuprinde o serie de întâmplări legate de farsa electorală din anul 1883, farsă la care iau parte toate personajele. Ion Luca Caragiale pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin existența personajelor ridicole, puse în situații comice.

În opera „O scrisoare pierdută”, întâlnim următoarele tipologii: tipul politic și al demagogului (Nae Cațavencu), tipul oportunistului (Zaharia Trahanache), tipul adulterei (Zoe Trahanache), tipul politicianului fără scrupule (Agamemnon Dandanache), precum și tipul slugarnicului (Ghiță Pristanda).

Nae Cațavencu este un personaj secundar, dar cu foarte mare impact asupra celorlalte personaje și are un statut social impunător: „avocat, director – proprietar al ziarului «Răcnetul Carpaților», prezident-fondator al Societății enciclopedice-cooperative «Aur...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in