Relația dintre două personaje

Eseul referitor la relația dintre cei doi adversari politici, Nae Cațavencu și Zaharia Trahanache, a fost redactat de către profesorii Liceunet în așa fel încât să răspundă și la cerința de a scrie un material în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice, „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin existența personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice. Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești.

Titlul anticipează intriga comediei, fiind alcătuit dintr-un substantiv comun, simplu, articulat nehotărât –  „O scrisoare” (cu precizarea că poate fi vorba de orice scrisoare) –  urmat de adjectivul provenit din participiu „pierdută”. Compozițional, tehnica „bulgărelui de zăpadă” direcționează acțiunea piesei grupată în patru acte și amplifică treptat conflictele acesteia.

Cele două personaje, Nae Cațavencu și Zaharia Trahanache, reprezintă cuplul de adversari politici, care au același scop: interesul personal și avansarea în politică. Trăsăturile celor două personaje sunt evidențiate prin intermediul surselor comicului (de caracter, limbaj, situație, nume), dar și prin caracterizare directă, indirectă, autocaracterizare, monolog dramatic sau dialog.

Dacă la începutul piesei Zahari...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in