Lock

Relația dintre două personaje

Lock

Relația dintre Nae Cațavencu și Zaharia Trahanache

Eseul referitor la relația dintre cei doi adversari politici, Nae Cațavencu și Zaharia Trahanache, a fost redactat de către profesorii Liceunet în așa fel încât să răspundă și la cerința de a scrie un material în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice, „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin existența personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice. Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești.

Titlul anticipează intriga comediei, fiind alcătuit dintr-un substantiv comun, simplu, articulat nehotărât –  „O scrisoare” (cu precizarea că poate fi vorba de orice scrisoare) –  urmat de adjectivul provenit din participiu „pierdută”. Compozițional, tehnica „bulgărelui de zăpadă” direcționează acțiunea piesei grupată în patru acte și amplifică treptat conflictele acesteia.

Cele două personaje, Nae Cațavencu și Zaharia Trahanache, reprezintă cuplul de adversari politici, care au același scop: interesul personal și avansarea în politică. Trăsăturile celor două personaje sunt evidențiate prin intermediul surselor comicului (de caracter, limbaj, situație, nume), dar și prin caracterizare directă, indirectă, autocaracterizare, monolog dramatic sau dialog.

Dacă la începutul piesei Zaharia Trahanache lasă impresia că este un om moral, indignat de corupția care există în societate și de imoralitatea altora: „A! Ce coruptă soțietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri”, pe parcursul piesei, chiar felul în care își descrie propriul comportament ne ajută să deducem caracterul său josnic. Din autocaracterizare, înțelegem că pune semnul egalității între viclenie și diplomație: „N-am umblat în viața mea cu diplomație”. În ceea ce îl privește pe Cațavencu, aflăm despre acesta încă de la început că deține o scrisoare care îl va ajuta în câștigarea alegerilor. 

Personajele sunt caracterizate direct, de către autor, numele acestora fiind o sursă a comicului. Numele lui Trahanache (trahana=cocă moale) sugerează flexibilitatea, maleabilitatea, posibilitatea de a fi manevrat și modelat ușor, iar numele lui Cațavencu semnifică pălăvrăgeala, falsitatea, omul cu două fețe (cață=mahalagioaică; cațaveică= haină cu două fețe). De asemenea, din didascalii, o adevărată modalitate de caracterizare directă, aflăm despre Zaharia Trahanache faptul că era „binevoitor”, „serios”, „placid”, „cu candoare”, dramaturgul sugerând „zahariseala” (Zaharia), dar și stabilitatea în situațiile conflictuale. Atunci când vine vorba de politică, însă, e capabil de înșelăciune, diplomația la care se referă fiind, de fapt, viclenie: „Într-o soțietate fără moral și fără prințip…trebuie să ai și puțintică diplomație!”.

Tot prin caracterizare directă se evidențiază și felul în care celelalte personaje îi văd pe cei doi adversari politici. Pristanda îl numește pe Zaharia „conu Zaharia”, Zoe îi spune „nene”, iar Farfuridi i se adresează cu „venerabilul neica Zaharia”. Pentru Cațavencu, Trahanache este „unul pe care contează bampirul […] ca pe Dumnezeu”. Personaj prin care Caragiale satirizează excepțional imoralitatea, falsitatea, incultura, Zaharia Trahanache folosește șantajul ca modalitate de avansare în politică, fiind apreciat și de adversar: „am ținut la dumneata ca la capul județului nostru” – Cațavencu. În ceea ce îl privește pe Cațavencu, Ștefan Tipătescu îl consideră „Canalie nerușinată” și îl numește „Mizerabile!”, „Mișelule!”, recurgând chiar la amenințări: „trebuie să-mi dai aici scrisoarea… ori te ucid ca pe un câine!”. Trahanache îl etichetează „mișelul de Cațavencu”, pe bună dreptate, dacă ne gândim că acesta tulbură liniștea tuturor.

Caracterizarea indirectă reiese din relația cu celelalte personaje, limbajul, acțiunea, comportamentul și replicile personajelor. Astfel, prin viclenie, ambiție și tact cele două personaje ajung să-și mențină funcția și să aspire m...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in