Particularități de construcție a unui personaj

Folosește explicațiile date de către profesorii Liceunet pentru a putea scrie o caracterizare completă și corectă  a personajului Zaharia Trahanache din comedia O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale. În plus, vei putea folosi acest eseu pentru a răspunde la cerința de a scrie un material în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic studiat, întâlnită la sesiunea specială a Bacalaureatului la limba română, din data de 28 mai 2012.

Zaharia Trahanache, personajul cu trăsături evidențiate prin intermediul surselor comicului (de caracter, limbaj, situație, nume), dar și prin caracterizare directă, indirectă, autocaracterizare, monolog dramatic sau dialog, este personaj central, tragicomic, fiind «stâlpul puterii politice». La începutul piesei lasă impresia că este un om moral, indignat de corupția care există în societate și imoralitatea altora: «A! Ce coruptă soțietate!...Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul...». Acesta e soțul Zoei Trahanache, având o funcție importantă: este «prezidentul» unor «comitete și comiții».

Felul în care își descrie propriul comportament reprezintă o modalitate prin care putem deduce caracterul său. Din autocaracterizare înțelegem că pune semnul egalității între viclenie și diplomație: «N-am umblat în viața mea cu diplomație». Având o mentalitate meschină, se ghidează după principiul: «de la partidul întreg atârnă binele țării și de la binele țării atârnă binele nostru».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in