Modul în care se reflectă o temă
Îți va fi mai ușor să scoți în evidență modul în care se reflectă contrastul dintre esență și aparență în comedia „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, citind informațiile de pe această pagină. Totodată, dacă la examenul de Bacalaureat vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți modul în care se reflectă o temă în comedia lui Ion Luca Caragiale, acest material îți poate folosi ca sursă de inspirație.
„O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale este o operă dramatică, mai exact, o comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice. Comedia pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin participarea personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice. Astfel, prin elementele de compoziție specifice unui text dramatic și prezente în această comedie, Caragiale face referiri la fariseism, prostie, incultură, demagogie, fiind de părere că prin tema dezvoltată, mai exact, prin satirizarea defectelor umane se obține corectarea acestora.
Comedia înglobează un număr de personaje cu o trăsătură dominantă de caracter, personaje încadrabile într-un tip specific uman. Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești, în urma cărora apar situații conflictuale. Titlul, care anticipează intriga comediei oferă simetrie piesei și întărește afirmația precedentă, fiind alcătuit dintr-un substantiv comun, simplu, articulat nehotărât: „O sc...