Lock

Eseu

Lock

Următorul text reprezintă un eseu ce conține informații esențiale despre comedia „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale. Eseul este structurat astfel încât să te ajute la rezolvarea unui eventual subiect de examen, întrucât opera se încadrează în lista obligatorie de lecturi. În textul de mai jos vei regăsi următoarele: semnificația titlului, tema operei, viziunea despre lume a autorului, elemente de structură și compoziție, tipuri de comic.

Pentru explicații mai amănunțite despre comedia „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale îți recomandăm să citești și celelalte materiale. Printre materialele care te vor ajuta la elaborarea eseului de la Subiectul 3 al examenului de Bac se numără: tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje, particularitățile de construcție a unui personaj sau particularitățile textului dramatic.

Eseu

Piesa de teatru „O scrisoare pierdută”, semnată de I.L. Caragiale, a fost interpretată pentru prima dată în 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Național din București. Comedia s-a bucurat de un succes remarcabil, iar datorită talentului autorului pentru crearea de tipuri umane, Garabet Ibrăileanu a declarat că acesta face „concurență stării civile”.

Titlul operei face referire la pretextul dramatic sub care se desfășoară întreaga acțiune a comediei. Prin intermediul scrisorii, și mai exact, a pierderii nefericite a acesteia, are loc o confruntare de tip politic, iar scrisoarea devine obiectul unui șantaj. Titlul subliniază ironia faptului că o simplă scrisoare poate declanșa un scandal de proporții, care influențează soarta politică a unei întregi regiuni.

Tema comediei constă în revelarea fățărniciei, a ridicolului și a prostiei omenești, văzute prin ochii autorulu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in