Componentele de structură și limbaj
Acest material te va ajuta să scrii un eseu în care să prezinți componentele de structură și limbaj din comedia „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale.
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor în care autorul își exprimă, în mod indirect, gândurile, ideile și viziunea despre lume, prin intermediul unor personaje implicate într-o acțiune ce se derulează în fața spectatorilor, fiind generată de conflicte puternice.
Comedia este specia genului dramatic, în versuri sau în proză, care are finalitate moralizatoare și produce râsul cititorului sau al spectatorului, prin folosirea a diferite tipuri de comic. Ca trăsături generale ale comediei pot fi menționate: finalitatea amuzantă (specia este destinată să provoace râsul), personajele reprezintă categorii sociale diverse; subiectele sunt general umane, eroii întruchipând caractere (parvenitul obraznic, sclavul șiret, aristocratul mândru); conflictul se plasează între aparență și esență (doar aparent, valorile sunt false); deznodământul este vesel, stilul – parodic. Conflictele dramatice în comedie sunt derizorii, de nivel exterior, și ilustrează ridicolul preocupărilor personajelor.
Afirmația lui Adrian Marino – „evocând tipuri și moravuri contemporane, comedia proclamă valoarea actualității, deschide drum creației realiste” – se referă la tema comediilor – evocarea tipurilor și a moravurilor contemporane – și la curentul literar la care se poate raporta specia – realismul.
În studiul Comediile domnului Caragiale, Titu Maiorescu argumenta originalitatea operelor autorului prin punerea „în scenă a câtorva tipuri din viața noastră socială de astăzi” și prin dezvoltarea acestor tipuri „cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul înfățișării lor în situațiile alese de autor.”.
Comedie de moravuri, care dezvăluie viața publică și de familie a unor politicieni care, ajunși la putere și roși de ambiții, sunt caracterizați de o creștere bruscă a instinctelor de parvenire, „O scrisoare pierdută” se înscrie în seria operelor caragialiene care au în centru vanitatea. Piesa este inspirată de un eveniment din actualitatea vremii: în 1883 au avut loc alegeri pentru Adunarea Constituantă, în scopul alcătuirii unei noi Camere a Deputaților.
Acțiunea piesei se desfășoară în „capitala unui județ de munte”, pe fondul agitat al unei campanii electorale. Aici are ...